Γράφει ο Ορέστης Αποστολόπουλος  

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Συμποσίου της Σύμης με την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου. Το συμπόσιο έλαβε χώρα στις Σπέτσες. Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως ο ουσιαστικός λόγος που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο ήταν «η εγκληματική δημοσιονομική διαχείριση από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και οι χρόνιες παθογένειες του πελατειακού κράτους.» 

Για το ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου δεν ανέφερε ούτε λέξη και απευθυνόμενος προς του ηγέτες της Ε.Ε σημείωσε πως πρέπει πια να έχουν αντιληφθεί πως ούτε η πειθαρχία στα δημοσιονομικά, ούτε η λιτότητα είναι η λύση για τα οικονομικά προβλήματα. 

Ο κ. Παπανδρέου δεν απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο οι συμμετέχοντες στο Συμπόσιο καλοπερνούσαν με σούσι και κοκτέιλ. «Αρκεί ένα δημοσίευμα που θέλει να μας πείσει ότι, βρισκόμασταν εδώ, περνάγαμε καλά, ανταλλάσαμε φιλοφρονήσεις, τρώγαμε σούσι και πίναμε κοκτέιλ.Έχει καμία σημασία ακόμη και το αν είμασταν εδώ;Αν είχαμε πατήσει το πόδι μας στο νησί;Καμία. Αρκούν οι εντυπώσεις. 

Να βγαίνει η εικόνα μιας δήθεν πολυτελούς διαβίωσης. Αρκεί να εξασφαλιστεί μια φωτογραφία που να μπορεί να αξιοποιηθεί για να οικοδομηθεί ένας μύθος. Αλλά όσοι πιστεύουν ότι μπορούν να αποσιωπήσουν την αλήθεια, να αποπροσανατολίσουν το ενδιαφέρον των πολιτών, να αποφύγουν τα μεγάλα διλήμματα, είναι γελασμένοι. Να ξέρουν ότι δεν πρόκειται να αποφύγουν τη συνάντησή τους με την πραγματικότητα.» 

Ο πρώην πρωθυπουργός που ακόμη δεν έχει παραχωρήσει καμία συνέντευξη σε ελληνικό μέσο ενημέρωσης περιέγραψε πως βλέπει ο ίδιος την επιστροφή του στην πολιτική σκηνή. 

«Τα πραγματικά προβλήματα της χώρας και της Ελληνικής κοινωνίας, οι πραγματικές αιτίες των προβλημάτων, θα συνεχίσουν να υποδεικνύουν το τι πραγματικά συμβαίνει και τι πραγματικά πρέπει να γίνει.Και αν κάτι πρέπει να γίνει, είναι να αλλάξει εκ βάθρων η χώρα. 

Γιατί γι' αυτό αξίζει κάποιος να αγωνίζεται. Κανείς πολιτικός, καμία πολιτική δύναμη, κανένα κόμμα, δεν έχει λόγο ύπαρξης, αν δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τις πραγματικές ανάγκες μιας χώρας, μιας κοινωνίας.Και δεν σας κρύβω ότι, και προσωπικά, αυτή είναι η αγωνία μου. Να συμβάλλω όπως μπορώ, με κάθε τρόπο, σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν με ενδιαφέρει καμία καρέκλα, καμία θέση εξουσίας, αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν την αδήριτη ανάγκη. Για άλλους, αυτό με καθιστά ευάλωτο, για άλλους είναι η δύναμή μου.» 

Ο κος Παπανδρέου ουσιαστικά προανήγγειλε πως θα επιλέξει το δρόμο της συνάντησης με όλους τους πολίτες, ενώ έκλεισε την ομιλία του με τη φράση «το μπορούμε» και ζήτησε από όλους να συμβάλουν προς την κατεύθυνση των θεσμικών αλλαγών παράλληλα με την έξοδο από το μνημόνιο. 

Για ακόμη μία φορά ο Γιώργος Παπανδρέου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο δημοψήφισμα που είχε προτείνει.