Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Μια απάντηση με πολλούς αποδέκτες έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ για το θέμα του διαλόγου και της συνεργασίας.

Το «ναι μεν αλλά» που  απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόταση του Φώτη Κουβέλη δεν αφορούσε μόνο τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ αλλά και ένα κομμάτι της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που βλέπει με επιφυλακτικότητα τα σενάρια για συνεργασία με την κεντροαριστερά.  

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε με την επιστολή του θετικός στην «ανάληψη κοινωνικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για τη διαμόρφωση ενός νέου δημοκρατικού, αριστερού συνασπισμού με στόχο τη διακυβέρνηση για την κοινωνική σωτηρία», έθεσε ωστόσο  τους προγραμματικούς άξονες  πάνω στους οποίους θα μπορούσε να συγκροτηθεί ένας τέτοιος αριστερός συνασπισμός, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με κανένα τρόπο θα συμμετάσχει σε διάλογο με την Κεντροαριστερά.

«Οι δυνάμεις της Κεντροαριστεράς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη ανέχτηκαν, αποδέχτηκαν ή ακόμα και στήριξαν την μνημονιακή πολιτική. Η σύγκλιση τους με τον νεοφιλελευθερισμό αποδείχτηκε στρατηγική ανέφερε στην επιστολή του προς τον Φώτη Κουβέλη Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που επιδιώκουμε να συμμετέχουν στον διάλογο για τη συγκρότηση ενός νέου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού εξουσίας δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι η λύση προς όφελος των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας μπορεί να προέλθει μόνο από μια πλατιά συσπείρωση που θα αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό, την λιτότητα και την μνημονιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με αυτή την έννοια αποσαφηνίζουμε ότι δεν μας αφορά ο σχετικός διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς».

Με αυτή την επιστολή ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε προς όλες τις πλευρές ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα συνεργασίας για την κεντροαριστερά ενώ παράλληλα έθεσε και το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ ως βάση για μία συζήτηση συνεργασίας.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου πάντως εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για την έναρξη του διαλόγου ανάμεσα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και την ΔΗΜΑΡ επισημαίνοντας ότι η διαδικασία αυτή δείχνει ότι έχουν σπάσει οι πάγοι ανάμεσα στις δυο πλευρές και πλέον όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.