Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

«Θέλω να συμβάλλω». Το είπε ο Γιώργος Παπανδρέου στο περίφημο Συμπόσιο της Σύμης αναγκάζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο για μία ακόμη φορά να προσπαθεί να ερμηνεύσει τις πραγματικές προθέσεις του πρώην πρωθυπουργού.

Ο Γ. Παπανδρέου από τις Σπέτσες όπου διεξάγεται φέτος το καλοκαίρι το Συμπόσιο δεν ήταν αυτή την φορά τόσο αινιγματικός όσο στο παρελθόν. Είπε σχεδόν ξεκάθαρα ότι εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις θα μπορούσε να αναλάβει κάποιον ρόλο για να βοηθήσει την χώρα. Για την εκ βάθρων αλλαγή της Ελλάδας, όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Η διατύπωση που χρησιμοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός για να δείξει την επιθυμία του να επιστρέψει πιο ενεργά στα δημόσια κοινά ήταν η ακόλουθη: «Δεν με ενδιαφέρει καμία καρέκλα, καμία θέση εξουσίας, αν δεν ανταποκρίνεται σε αυτήν την αδήριτη ανάγκη». Λίγο πριν είχε περιγράψει αυτήν την «ανάγκη» λέγοντας πως κανείς πολιτικός και κανένα κόμμα δεν έχει λόγο ύπαρξης αν δεν μπορεί να αναμετρηθεί με τις πραγματικές ανάγκες μιας χώρας, μίας κοινωνίας.

Το θέμα είναι πότε επιθυμεί ο Παπανδρέου να εμπλακεί πιο διακριτά με την πολιτική; Αυτό είναι σχετικό και θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις. Το κύριο μέλημά του είναι να μην εξαφανιστεί το brand name ΠΑΣΟΚ.  Γι' αυτόν τον λόγο άλλωστε ο Παύλος Γερουλάνος έκανε μία επιθετική παρέμβαση στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ εμφανιζόμενος ως ο κύριος εκφραστής του παπανδρεϊκού μπλοκ στο σημερινό βενιζελικό ΠΑΣΟΚ.

Η παρουσία του κ Γερουλάνου δεν πέρασε καθόλου απαρατήρητη. Γιατί ο πρώην υπουργός εξακολουθεί να διατηρεί στενότατη επαφή με τον Γ. Παπανδρέου και επιπλέον επί της ουσίας διαμήνυσε στους συντρόφους του πως όποιο εγχείρημα κι αν επιχειρήσει το ΠΑΣΟΚ για να διασωθεί (Ελιά, Δημοκρατική Παράταξη) η σωτηρία του περνάει μόνο μέσα από την επιστροφή του στις παλαιές σοσιαλιστικές αξίες του κι ενδεχομένως και του πρώην αρχηγού.