Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Τέσσερις λέξεις ξεκλειδώνουν το μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που έχει στο συρτάρι του ο πρωθυπουργός, με ορίζοντα το 2016 οπότε και προγραμματίζει να οδηγήσει τη χώρα κανονικά σε κάλπες με τη λήξη της τετραετίας, εκτός αν υπάρξουν εξελίξεις από το θέμα της εκλογής νέου Προέδρου της Δημοκρατίας λόγω του ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτός από τους στόχους και τους αριθμούς, ο στρατηγικός προγραμματισμός του κ. Σαμαρά έχει και θεωρητική πολιτική βάση που στηρίζεται σε τέσσερις βασικούς πυλώνες. «Μεταρρυθμίσεις, δημοσιονομική εξυγίανση, ανάπτυξη και ασφάλεια. Αυτές είναι οι λέξεις κλειδιά που ορίζουν την πορεία μας, της θέση μας και την προοπτική μας» φέρεται να λέει συχνά εδώ και καιρό ο πρωθυπουργός στους συνομιλητές του.

Μεταρρυθμίσεις:

Σε ιδιωτικές και δημόσιες συνομιλίες του ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί ένα παράδειγμα από τη βιολογία: «κάθε ζωντανός οργανισμός, αν δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο περιβάλλον, πεθαίνει. Η οικονομία και η κοινωνία, είναι σύνθετοι ζωντανοί οργανισμοί. Αν δεν αλλάξουν, αν δεν μεταρρυθμιστούν, θα αποσυντεθούν και θα περιθωριοποιηθούν» αναφέρει.

Μάλιστα ο κ. Σαμαράς διευκρινίζει ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με τον κρατισμό, αλλά μόνο με επενδύσεις σε μονάδες παραγωγής και υποδομές. «Πως; Με επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα μέσα από τα προγράμματα αποκρατικοποίησης», είναι η θέση του πρωθυπουργού.

Δημοσιονομική εξυγίανση:

«Όχι άλλα ελλείμματα που πνίγουν τη χώρα στο χρέος» είναι το καμπανάκι που χτυπά συχνά ο κ. Σαμαράς. Φαρμακευτική δαπάνη, ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αξιολόγηση προσωπικού, καταγραφή των «μαϊμού» συντάξεων και επιδομάτων, συμμάζεμα στις σπατάλες στο δημόσιο, είναι μερικά παραδείγματα που αναφέρουν προς την κατεύθυνση αυτή οι συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Χαρακτηριστική ήταν η φράση που χρησιμοποίησε στο συνέδριο του Economist ο ίδιος ο κ. Σαμαράς σχολιάζοντας τις εξελίξεις στο θέμα της «μικρής ΔΕΗ», απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ από το ίδιο βήμα που μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι όπως κάποιοι τη χαρακτήριζαν το «Τζουράσικ Παρκ» της Ευρώπης όπου επιβίωναν οι «δεινόσαυροι» του περασμένου αιώνα», ανέφερε.

Ανάπτυξη:

Το 2014, ήταν η πρώτη χρονιά που η Ελλάδα βγήκε από το πηγάδι της ύφεσης. Αν και το ποσοστό είναι μικρό, 0,5% του ΑΕΠ, το πρόσημο μπροστά είναι θετικό έπειτα από πολλά χρόνια, υπενθυμίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου. Για το 2015 προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης 2,9% και για το 2016, 3,7%. Επίσης για πέμπτο μήνα μέσα στο 2014 η ανεργία υποχωρεί για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια συνεχούς ανόδου.

Ασφάλεια:

Για τη χώρα και τους πολίτες. Όπως αναφέρουν τα κυβερνητικά στελέχη, λαθρομετανάστευση, τρομοκρατία, κουκουλοφόροι, ποινικοί που δρούσαν ανεξέλεγκτα, δημιουργούσαν εκτός από ζητήματα ασφάλειας, προβλήματα και στην οικονομία καθώς διατάρασσαν συνεχώς την ομαλή ζωή στις πόλεις. «Τώρα όλα αυτά αντιμετωπίζονται» σημειώνουν.
Η ασφάλεια όμως, ξεκαθαρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, έχει να κάνει και με το θέμα της ενέργειας, με την Ελλάδα να έχει καταφέρει να μετατρέψει την ΑΟΖ σε ευρωπαϊκό ζήτημα, αλλά και με τη θέση της χώρας στην ευρύτερη περιοχή, όπου η κυβέρνηση υπενθυμίζουν, δίνει καθημερινή μάχη να διευρύνει τις διεθνείς συμμαχίες και τα διεθνή ερείσματα.