Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ βρίσκεται  στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας για να παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση για την 40ή επέτειο της τουρκικής εισβολής. με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Την παρουσία Γκιούλ στα κατεχόμενα καταδίκασαν η κυπριακή κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

Οι Γκιούλ και Έρογλου συζήτησαν το Κυπριακό και ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι για την Τουρκία το Κυπριακό είναι «εθνική υπόθεση».

Υποστήριξε πως «υπάρχουν αρκετοί θετικοί παράγοντες για την ολοκλήρωση της διαπραγματευτικής διαδικασίας με επιτυχία»,  επέμεινε στην θέση για τον σχηματισμό ενός «νέου συνεταιρικού κράτους» στην Κύπρο και έκανε λόγο για «τουρκική Κύπρο, συνιδιοκτήτη του νησιού».

Πρόσθεσε ότι στις συνομιλίες του με τον Έρογλου υπήρξε ταύτιση απόψεων και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν είναι στο σημείο να αποδεχθεί τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή.

Τέλος, ο πρόεδρος Γκιούλ ανέφερε πως, αν υπάρξει ειρήνη στην Μέση Ανατολή και λύση στην Κύπρο, τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα είναι εφικτό να διοχετεύονται μέσω Τουρκίας.

«Η Κύπρος είναι σε στρατηγική θέση στη Μέση Ανατολή, που ενδυναμώνεται με τους υδρογονάνθρακες σε Κύπρο, Ισραήλ και Αίγυπτο και κάνει την Τουρκία σταυροδρόμι των γραμμών ενέργειας, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες και απειλές».