Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Μία αδιόρατη αμηχανία προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου η έντονη κινητικότητα που εμφανίζει το ΠΑΣΟΚ προωθώντας με πάθος ρυθμίσεις ευνοϊκές για ευαίσθητες ομάδες που αγγίζουν τα μεσαία και χαμηλά κοινωνικά στρώματα. 

Το κυβερνητικό επιτελείο που βρίσκεται εγκατεστημένο στο Μαξίμου προσπαθεί να αντιμετωπίσει το θέμα με ψυχραιμία θεωρώντας ότι ο μικρός εταίρος προσπαθεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα να γίνει συμπαθής στην κοινωνία και κυρίως σε μία μερίδα ψηφοφόρων που τού έχει στρέψει την πλάτη. 

Καμιά φορά όμως τα πράγματα γίνονται πιο σύνθετα. Για παράδειγμα κάθε φορά που χτυπά το τηλέφωνο το υπουργού Επικρατείας και η Χαριλάου Τρικούπη ζητεί ραντεβού για να συζητηθούν θέματα που επιθυμεί να προωθήσει ή να σταματήσει. Ο υπουργός δείχνει ιδιαίτερα συνεργάσιμος.  

Στις συναντήσεις όμως φαίνεται πως  το ΠΑΣΟΚ βάζει στην ατζέντα θέματα που αγγίζουν τα όρια της τήρησης ή της παρέκκλισης από τις συμβατικές υποχρεώσεις απέναντι στους δανειστές. Όπως για παράδειγμα το θέμα των απολύσεων στο δημόσιο για το οποίο το ΠΑΣΟΚ θεωρεί απαράδεκτο να υπάρχει η αρνητική αξιολόγηση σε ποσοστό 15%, αφού όπως λένε αρμοδίως "δεν έχει καμία λογική". 

Το ΠΑΣΟΚ καθησυχάζει πως δεν επιθυμεί να κάνει κάποια επανάσταση ή ανατροπή, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι θα προβάλλει μεγάλες αντιστάσεις στις αλλαγές που θα ζητήσει η τρόικα στα εργασιακά, όπως πχ. στο ασφαλιστικό και στο συνδικαλιστικό. 

Η κατάσταση ισορροπεί σε μία λεπτή γραμμή, όμως εν προκειμένω κανένας από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους ούτε η ΝΔ, ούτε το ΠΑΣΟΚ επιθυμούν διατάραξη των μεταξύ τους σχέσεων, γνωρίζοντας ότι περιμένει απειλητικά ο ΣΥΡΙΖΑ.