Για το θέμα  των τυχερών παιχνιδιών και τις άδειες αυτών τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Όπως ανέφερε, το ν/σ θα επεξεργαστεί τις σχετικές διατάξεις που αφορούν στα ηλεκτρονικά παίγνια αλλά και τις παρατηρήσεις που εξέφρασαν ανοιχτά την προηγούμενη εβδομάδα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον αρμόδιο ΚΤΕ και έπειτα θα ακολουθήσει το σχετικό νομοσχέδιο που θα παρουσιασθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι οι βουλευτές είχαν συγκεκριμένες αντιρρήσεις σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία αίσθηση στην κυβέρνηση ότι έχει γίνει "όμηρος" της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός θα αναλάβει κάποια πολιτική πρωτοβουλία ώστε να εκτονωθεί η ένταση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι "δεν τίθεται κανένα θέμα εκτόνωσης της ΚΟ" και υπογράμμισε ότι είναι επιβεβλημένο οι βουλευτές να εκφράζουν τις αγωνίες των πολιτών μέσα σε αυτό το πολύ δύσκολο οικονομικό και πολιτικό κλίμα.

Επιπλέον, είπε ότι οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες προχωρούν όπως πρέπει και ότι σε αντίθεση με τη ΝΔ "ασκούμε υπεύθυνη πολιτική και είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση".

Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι υπάρχει στοχοποίηση του υπουργού Οικονομικών και πρόσθεσε ότι όλοι γνωρίζουν πως η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει μια πρωτόγνωρη οικονομική πραγματικότητα που επιδέχεται μιας πρωτόγνωρης οικονομικής πολιτικής.

"Δεν είναι θέμα προσώπων και γνωρίζουν και οι βουλευτές μας πολύ καλά τι σημαίνει να είσαι υπουργός σε μια κυβέρνηση που έδιωξε τον κίνδυνο της χρεοκοπίας και μπορούμε σήμερα να συζητάμε άνετα για δευτερεύοντα ζητήματα", συμπλήρωσε.

Για το εάν παραμένει ο οικονομικός στόχος των 700 εκ. ευρώ, τόνισε ότι ο στόχος να υπάρξει "χτύπημα" της φοροδιαφυγής μέσα από μια τακτοποίηση σαφώς και υπάρχει και σημείωσε ότι είναι επιβεβλημένο να μπει μια τάξη στον τομέα του ηλεκτρονικού τζόγου.

Εν συνεχεία επισήμανε ότι για το θέμα των ηλεκτρονικών παιχνιδιών θα ακουστούν όλες οι προτάσεις και απόψεις των υπουργών και θα υπάρξει μία συλλογική απόφαση.

Τοποθετήθηκε όμως και σε ό, τι αφορά τα σενάρια περί χρεοκοπίας της χώρας, πρόωρες εκλογές και στις φήμες για ανασχηματισμό.

"Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ευρώπη καταδεικνύουν τη σημασία του αγώνα που έδωσε η ελληνική κυβέρνηση για να αποδείξει ότι η κρίση χρέους στην Ευρώπη δεν ήταν αποκλειστικά ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό και έτσι έπρεπε να αντιμετωπιστεί από την αρχή", δήλωσε και μίλησε για δικαίωση του "επίμονου και συστηματικού" αγώνα που έδωσε η κυβέρνηση για τη δημιουργία ενός μηχανισμού στήριξης.

Παράλληλα, ο κ. Πεταλωτής, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, απέδωσε στη σφαίρα της φαντασίας τα σενάρια και τις φημολογίες για αναδιάρθρωση, χρεοκοπία, κλείσιμο τραπεζών, εκλογές και ανασχηματισμό, τα οποία, όπως είπε, ανώνυμα και με υποτιθέμενες εξωθεσμικές αναλύσεις διακίνησαν κάποιοι και κατά τη διάρκεια της απεργίας των ΜΜΕ. Είπε ακόμη ότι τόσο η ΝΔ και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης "πολλές φορές αντί να σταματούν αυτό το εθνικά επικίνδυνο παιχνίδι το επιτείνουν ή βγαίνουν κάθε τόσο και το αναπαράγουν ή το δημιουργούν πολλές φορές οι ίδιοι".

Ο κ. Πεταλωτής είπε ότι αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα ότι "κλείδωσαν" οι λεπτομέρειες των μηχανισμών και της επιμήκυνσης του χρέους και όλων των συναφών ζητημάτων στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Μαρτίου, όταν ακόμα δεν είχαμε την κρίση της Πορτογαλίας και τις εξελίξεις στη Λιβύη και την Ιαπωνία.

"Αποδεικνύεται ακόμη μια φορά ότι είναι εύκολο να ακούγονται διάφορα λόγια, με μεγάλη ανευθυνότητα να προσφεύγουν κάποιοι όπως ο κ. Σαμαράς, σε ανεύθυνες και ευκαιριακές λύσεις, σε λεονταρισμούς, μηδενισμούς και απαξίωση της συνολικής εθνικής προσπάθειας και να υπάρχει πλήρης άρνηση ανάληψης των ευθυνών", τόνισε ο κ. Πεταλωτής, εξαπολύοντας επίθεση στον αρχηγό της ΝΔ.

Επιπλέον, τόνισε ότι όλα τα κόμματα "που σηκώνουν μια αντιμνημονιακή υποτίθεται σημαία, θα έπρεπε να μας πουν τι θα γινόταν αν δεν μπαίναμε στη διαδικασία διάσωσης της χώρας".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε στον Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι φέρθηκε  "με περισσή ανευθυνότητα" σε ομιλία του στην Κέρκυρα στις 11 Οκτωβρίου 2010, κατά την οποία ανέφερε ότι η ΝΔ υποστήριξε από την αρχή ότι η προσφυγή στο μηχανισμό στήριξης και το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και πως δικαιώθηκαν Πορτογαλία και Ιρλανδία που δεν κατέφυγαν στον μηχανισμό στήριξης.

"Βλέπουμε πόσο μεγάλη ήταν και είναι η διορατικότητα του κ. Σαμαρά", είπε και πρόσθεσε ότι "αυτές είναι οι εύκολες ευχές και λύσεις με τις οποίες 'βομβαρδίζει' η ΝΔ καθημερινά ακόμη τους πολίτες".

Σημείωσε δε ότι το δύσκολο σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης είναι να υπάρχει η διορατικότητα, η υπευθυνότητα, το σχέδιο και το όραμα ευθύνης που θα μας οδηγήσουν στην έξοδο από αυτή την κατάσταση.

Κληθείς να σχολιάσει τις αμφιβολίες που εξέφρασε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε για την επιτυχία του προγράμματος διάσωσης της χώρα μας και εάν αποτελεί προάγγελο εξελίξεων για αναδιάρθρωση του χρέους, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι "εδώ και 1,5 χρόνο ακούμε κάθε μέρα πολλές απόψεις, πολλές φορές αντικρουόμενες μεταξύ έγκυρων υποτίθεται αναλυτών, μεταξύ υπουργών Οικονομικών, αντιφατικές δηλώσεις ακόμα και από το ίδιο πρόσωπο, όμως μέχρι τώρα ούτε έχουμε πτωχεύσει ούτε έχουμε χρεοκοπήσει".

Για το εάν η αυριανή επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χ.Β. Ρομπάι συνδέεται με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή σημαίνει ότι δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του μνημονίου, ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι "δεν υπάρχει καμία τέτοια σύνδεση" και πως πρέπει να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με μια διαρκή φημολογία για αναδιάρθρωση, εκλογές και ό,τι άλλο θα μπορούσε να συμβεί στη σφαίρα της φαντασίας.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει θέση που είχε εκφράσει η Β. Παπανδρέου περί αναδιάρθρωσης σε συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομίας, ο κ. Πεταλωτής διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται σε απόψεις πολιτικές ή οικονομικές αλλά σε όργιο φημών.

"Η κ. Παπανδρέου συμμετείχε στον ΚΤΕ λέει τις απόψεις της, όπως κάθε βουλευτής, που μπορεί να είναι διαφορετικές από της κυβέρνησης, αλλά είναι στο πλαίσιο των δημοκρατικών κοινοβουλευτικών διαδικασιών", είπε και τόνισε: "Αλίμονο αν δεν λειτουργούσαν έτσι οι ΚΤΕ".