Μετά από τη μεγάλη άσκηση που έγινε στον Έβρο, όπου  σε χρόνο ρεκόρ έστησε ο ελληνικός Στρατός πλωτές γέφυρες για να περάσει μεγάλος όγκος δυνάμεων, το Πεντάγωνο ζήτησε να ελεγχθεί και η αποτελεσματικότητα των μηχανοκίνητων ταγμάτων που εδρεύον στη Ξάνθη. Σε μία κρίσιμη κατάσταση θα πρέπει οι Ένοπλες Δυνάμεις να μην επιτρέψουν την κύκλωση τους και το κτύπημα  από τα  μετόπισθεν. Να μην εγκλωβιστούν οι δυνάμεις του Στρατού αλλά να μπορούν να ασφαλίσουν ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.


Με το σκεπτικό αυτό πραγματοποιήθηκε η Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων «ΝΕΣΤΟΣ - 14», στην οποία  συμμετείχε το  645 Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας «2ο ΣΙ - ΕΦΕΣΟΣ». Αποστολή του να περάσει τάχιστα τον ποταμό Νέστο στην περιοχή Τοξοτών Ξάνθης και να διαλύσει προγεφύρωμα εχθρικών δυνάμεων. Η άσκηση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκπαίδευσης στα πλωτά μέσα και εξέτασε το συγκρότημα Μηχανοκίνητου Λόχου Πεζικού κατά τη διάβαση  ενός υδάτινου κωλύματος.


Πραγματοποιήθηκαν συνδυασμένες και σύνθετες επιχειρήσεις ώστε να εξουδετερωθούν τυχόν εχθρικές δυνάμεις που μπορούν να βρεθούν εκεί δημιουργώντας σοβαρές απειλές.Την άσκηση παρακολούθησαν και κατέγραψαν τις δυνατότητες που έχουμε σε μέσα αλλά και σε εκπαίδευση   ο Διοικητής της ΧΧ Τεθωρακισμένης  Μεραρχίας   υποστράτηγος Δημήτριος Θωμαΐδης, ο Διοικητής της ΧΧV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας  και ο Διοικητής της 29 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού.


Τις αναφορές τους τις έστειλαν στο Πεντάγωνο για την αξιοποίηση των στοιχείων και τέθηκαν υπ όψη του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Χρίστου Μανωλά.
Γ.Κοκ.