Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Αυξάνονται, ημέρα με την ημέρα, οι «υποψήφιοι» για τη θέση του Επιτρόπου της Ελλάδας στη νέα Κομισιόν, την ίδια στιγμή που στο πολιτικό χρηματιστήριο οι «αξίες» μεταβάλλονται συνεχώς, τα μέχρι πρότινος φαβορί γίνονται αουτσάιντερς και το αντίστροφο. 

Το Μαξίμου κρατά κλειστά τα χαρτιά του, ο Αντώνης Σαμαράς αρκέστηκε, στη Σύνοδο των Βρυξελλών, να πει ότι θα ανακοινώσει «τον ή την» Επίτροπο μέχρι τα τέλη του μήνα ενώ σιγή ασυρμάτου υπάρχει και από πλευράς Ευάγγελου Βενιζέλου. Την ίδια ώρα, οι ενδιαφερόμενοι για τη θέση αγωνιούν, αναζητώντας μάταια ένα σημάδι που θα μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις προσδοκίες τους. 

Πώς έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, με δεδομένο ότι... τίποτε δεν είναι δεδομένο; 

  • Η Ντόρα Μπακογιάννη εξακολουθεί να αποτελεί μία εκ των επιλογών για πολλούς λόγους. Έχει το «πακέτο» και, παράλληλα, ενδεχόμενη μετάθεσή της στις Βρυξέλλες εξασφαλίζει εσωκομματική ηρεμία στον Πρωθυπουργό. Ωστόσο, πέραν της χρόνιας αντιπαράθεσης μεταξύ «σαμαρικών» και «μητσοτακικών» μία σειρά από πρωτοβουλίες, συνομιλίες και σχόλια της πρώην Υπουργού, που έχουν φτάσει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, επιβαρύνουν το κλίμα. Η ίδια το επιθυμεί σφόδρα καθώς αν δεν μετακινηθεί στην Επιτροπή θα βρεθεί σε... στρατηγικό αδιέξοδο στο εσωτερικό. Αν και η καθυστέρηση στη λήψη απόφασης ενδεχομένως την ευνοήσει, αυτή τη στιγμή δεν μοιάζει ισχυρή η πιθανότητα να πάει στις Βρυξέλλες. 
  • Η Μαρία Δαμανάκη, ως εν ενεργεία επίτροπος, έχει το πλεονέκτημα ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει καλύτερο χαρτοφυλάκιο. Ωστόσο, ούτε η ίδια μοιάζει να το πιστεύει. Ο κ. Βενιζέλος δεν είναι και ο ισχυρότερος υποστηρικτής της ενώ και το Μαξίμου θα κατέληγε σε μία σοσιαλδημοκράτη επίτροπο μόνον αν βρισκόταν σε αδιέξοδο.  
  • Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, από τις «τελευταίες» εισόδους στη σχετική ονοματολογία, έχει το πλεονέκτημα ότι γνωρίζει τα των Βρυξελλών, έχει καλό όνομα στην ευρωβουλή (σ.σ. αναδείχθηκε καλύτερος ευρωβουλευτής του τομέα Μεταφορών πέρυσι) ενώ παράλληλα θα ήταν μία επιλογή που θα «καλόβλεπαν» και οι καραμανλικοί του κόμματος. Στον αντίποδα δεν έχει την πολιτική εμπειρία, σε μία Επιτροπή γεμάτη από εν ενεργεία ή πρώην Πρωθυπουργούς και Υπουργούς 
  • Ο Κωστής Χατζηδάκης, που επίσης διατηρεί εξαιρετική επαφή με τις Βρυξέλλες ενώ έχει και υπουργική εμπειρία πλέον, απολαμβάνει της υποστήριξης κέντρων των Βρυξελλών και όχι μόνον αλλά και μέρους του πρωθυπουργικού γραφείου. Όχι, όμως, και των στελεχών που θα έχουν βαρύνοντα λόγο στο πλάι του κ. Σαμαρά.  
  • Η Νίκη Τζαβέλλα, μετά την επιστροφή της στη Νέα Δημοκρατία, εμφανίζεται συνεχώς ως υποψήφια για διάφορες θέσεις, μεταξύ άλλων και αυτή της Επιτροπής. Την προσπάθειά της υποστηρίζουν αρκετά πολιτικά και οικονομικά γραφεία, ωστόσο θα ήταν μία επιλογή που θα προκαλούσε βέβαιες γκρίνιες σε στελέχη της Ν.Δ. και, κυρίως, στο «καραμανλικό» στρατόπεδο, το οποίο φέρεται να «στηρίζει» υπογείως την επιλογή Μπακογιάννη. 
  • Ο Δημήτρης Κούρκουλας, που κάποτε «έτρεχε» ως το απόλυτο φαβορί για τη θέση, παραμένει μεν στην κούρσα, χωρίς ωστόσο να είναι ο επικρατέστερος. Μειονέκτημά του ότι θα συνιστούσε «επιλογή ΠΑΣΟΚ», κάτι που δύσκολα θα αντέξει το Μαξίμου. Η επιλογή του μοιάζει δύσκολη αλλά όχι απίθανη.

Και οι λοιποί... Ποιοι μπορεί να είναι αυτοί; Από τον κ. Σταύρο Δήμα, το όνομα του οποίου ακούστηκε προ ημερών στις Βρυξέλλες ως υποψηφίου για... επιστροφή, μέχρι την Όλγα Κεφαλογιάννη που, επίσης, συζητήθηκε σε κάποιους διαδρόμους των Βρυξελλών. Και για τις δύο περιπτώσεις, το Μαξίμου μάλλον κλείνει τα σχετικά σενάρια. Εκτός, βέβαια, αν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά έχουν στο μυαλό τους άλλο υπουργό...