Για την ασκούμενη δημοσιονομική πολιτική είναι υπεύθυνη η κυβέρνηση και όχι η δικαιοσύνη, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ, εκφράζοντας τη βούληση της κυβέρνησης για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τονίζοντας τη σημασία του ζητήματος των «κόκκινων» δανείων.

«Η κυβέρνηση θα δώσει μια συνολική λύση για το θέμα. Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία», ανέφερε για τις δικαστικές αποφάσεις. «Έχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική» τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών διευκρίνισε ότι από τις δικαστικές αποφάσεις ασκούνται πιέσεις στα δημόσια οικονομικά και επί της ουσίας άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει επακριβώς τις αποφάσεις των δικαστηρίων, εν αναμονή της γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την ερμηνεία των συγκεκριμένων αποφάσεων.

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι αποτελεί «πρόκληση» για την κυβέρνηση, το θέμα των «κόκκινων δανείων». Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, έκανε λόγο και για μια ευκαιρία αναδιάρθρωσης και του ιδιωτικού τομέα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ίσως αυτή η μεγάλη κρίση να οδηγήσει και με βοήθεια των τραπεζών και των επιχειρήσεων να βρούμε λύσεις. Να γίνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να είναι ανοιχτόμυαλοι, να μην επιμείνουν σώνει και καλά να κρατήσουν την επιχείρησή τους 100%. Θα πρέπει να φέρουμε ξένο κεφάλαιο για να υπάρξει ισορροπία που θα βοηθήσει συνολικά τη οικονομία».

Υπογράμμισε, δε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι «η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω».

«Ακόμα κι αν το Δεκέμβριο τελειώσουν τα Μνημόνια, δεν μπορούμε να ξαναπάμε στα παλιά» τόνισε.

Σχετικά με το ισχύον φορολογικό σύστημα, ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι πρέπει να γίνει «μεγάλη απλοποίηση» και να διαμορφωθεί «ένα σταθερό φορολογικό σύστημα». Αλλά, συμπλήρωσε ότι για να σταματήσει το «ράβε- ξήλωνε του παρελθόντος», πρώτα θα «πρέπει να στηθεί ένας σωστός μηχανισμός ελέγχου και άντλησης πόρων». Πάντως, ανέφερε ότι «η κρίση έχει ωριμάσει τους Έλληνες, νομίζω ότι κατάλαβαν επιτέλους ότι το κράτος δεν είναι ο "πατερούλης" που τα δίνει όλα, ούτε όμως ο "κακός πατέρας" που δεν σου κάνει αυτό που θες».

Ο Γκίκας Χαρδούβεληας κάλεσε τους επιχειρηματίες «να αρχίσουν να επενδύουν από τώρα», ενόψει της αντιστροφής του οικονομικού κύκλου.

Το «έξυπνο χρήμα έρχεται στην Ελλάδα. Όποιος επενδύσει τώρα θα έχει μεγάλη απόδοση στο μέλλον», επισήμανε.