current views are: 1

22 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση20:49

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης στη Βουλή για τα δάση

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών.

Δημοσίευση 20:49’
αρθρο-newpost

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών.

Αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης σημειώθηκε στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ταγαράς, μίλησε για «χρυσή τομή» ανάμεσα σε επενδύσεις με νέες θέσεις απασχόλησης και ισορροπία και προστασία του περιβάλλοντος, και την αντιπολίτευση να καταγγέλλει αντισυνταγματικές ρυθμίσεις και φωτογραφικές διατάξεις, άρχισε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η επεξεργασία του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.
 
Ο κ. Ταγαράς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως «μια πρώτη σημαντική προσπάθεια που τολμά να βάλει τα πράγματα στη θέση του για να μην εξελιχθούν όλα αυτά που με λάθος τρόπο εξελίχθηκαν εδώ και χρόνια».
 
Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, αντέτεινε ότι αφορά μόνο όσους έχουν νόμιμες άδειες και δεν είναι αυθαίρετοι, ενώ μπορούν να οικοδομηθούν κάτω από αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις. «Δύο είναι οι δυνατότητες που έχουμε. Ή γκρεμίζουμε τα σπίτια και το ξανακάνουμε δάσος ή μέσα από νόμιμες διαδικασίες δίνουμε λύση σε ένα ερμαφρόδιτο τοπίο» επισήμανε χαρακτηριστικά.
 
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι θα εξασφαλιστούν τα 50 εκατομμύρια που απαιτούνται, και μέχρι τέλος του έτους θα έχουν καταρτιστεί και αναρτηθεί όλοι οι δασικοί χάρτες, και θα υπάρξουν συμβάσεις για όλη την Ελλάδα από πλευράς εθνικού κτηματολογίου.
 
Από την πλευρά της, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, υποστηρίζοντας ότι καταστρατηγεί το Σύνταγμα και βάζει ταφόπλακα στο φυσικό περιβάλλον και στα δάση. «Εισάγει απαράδεκτες ρυθμίσεις που δεν έχουν σχέση με το δημόσιο συμφέρον. Αναιρείται ο χαρακτήρας των δασών ως δημόσια αγαθά, θίγεται βάναυσα το καθεστώς προστασίας τους, δημόσιες εκτάσεις παραδίδονται στο real estate, και εξυπηρετούνται συγκεκριμένα» ανέφερε.
 
Ο εισηγητής της ΝΔ, Μάξιμος Συνετάκης, είπε ότι με αυτό το νομοσχέδιο, απλοποιούνται οι διαδικασίες, διευκολύνονται οι πολίτες, προστατεύονται οι δασικές εκτάσεις και το περιβάλλον, αυξάνεται η διαφάνεια, ενώ δίνεται απόλυτη προτεραιότητα για πράξεις μεγάλων επενδυτικών έργων.
 
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Θωμάς Ψύρρας, έκανε λόγο για μια σημαντική προσπάθεια που γίνεται ώστε να μπει τάξη σε ένα καθεστώς που όλοι αναγνωρίζουν ότι πάσχει, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να αποσαφηνιστούν πλήρως ορισμένες νέες ρυθμίσεις. «Χρειάζεται μεγάλη προσοχή ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα που σήμερα κατηγορούμε» τόνισε.
 
Σύμφωνα με τον εισηγητή των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Κωνσταντίνο Αμμοβολίτη, ανοίγει ο δρόμος και το πλαίσιο για ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις ακόμα και για περιοχές «ΝΑΤΟΥΡΑ», ενώ σημείωσε ότι όλες οι ενστάσεις του «αφορούν το τρίτο κεφάλαιο που έχει μια εγκληματική πλατφόρμα».
 
Για συνοπτικές διαδικασίες και τερατώδη κατάτμηση δασικών εκτάσεων, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Βουλευτών, Κωνσταντίνος Γιοβανόπουλος.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Παναγιώταρος, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «εξόφθαλμα καταστροφικό που αλλάζει το νόμο για την προστασία των δασών».
 
«Στα μνημονιακά χρόνια επικρατεί πανικός για οικονομική μεγέθυνση. Αποτέλεσμα είναι να θυσιάζονται ατομικά δικαιώματα, δημοκρατία και φυσικό περιβάλλον» υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης και ζήτησε να γίνει η συζήτηση του νομοσχεδίου με άλλους όρους και όχι μόνο με αυτούς της οικονομικής ανάπτυξης.
 
«Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει φωτογραφικές ρουσφετολογικές διατάξεις, με νέες δασικές πολιτικές και είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των αντιλαϊκών μέτρων προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου» υποστήριξε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης.
 
O κ. Ταγαράς, απάντησε λέγοντας: 

«Άκουσα προτάσεις δημιουργικές αλλά άκουσα και αρνήσεις και αφορισμούς. Καλό είναι, αν θέλουμε όλοι να είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα, να συμβάλλουμε στο να λειτουργήσουμε καλύτερα σε σημεία που δεν τα είχαμε καταφέρει. Οι παρατηρήσεις είναι καλύτερες και πιο χρήσιμες όταν συνοδεύονται και από δημιουργικές προτάσεις. Είμαστε ανοικτοί σε όποια δημιουργική πρόταση θα διορθώνει ή θα συμπληρώνει. Ας μην κλείνουμε το μάτι σε μια πραγματικότητα που όλοι βλέπουμε».


σχετικα αρθρα