Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Εικόνα που πόρρω απέχει από αυτή μίας κυβέρνησης που αναμένεται να μπει στην τελική ευθεία για μία κρίσιμη διαπραγμάτευση παρουσιάζει η δικομματική με το ζήτημα της αξιολόγησης στο Δημόσιο και των απολύσεων να διχάζει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και να πυροδοτεί θερμά επεισόδια μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Χαριλάου Τρικούπη. 

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι η αξιολόγηση, όπως προωθείται από το Υπουργείο, οδηγείται σε αδιέξοδο και, ακόμη κι αν δεν επιμείνει στην αλλαγή του θεσμικού πλαισίου άμεσα, ουσιαστικά ζητά από το υπουργείο να... κάνει τα στραβά μάτια προκειμένου να κλείσει το μέτωπο που έχει ανοίξει με τους δημοσίους υπαλλήλους. Ειδικά, δε, όταν το πρόγραμμα αξιολόγησης συμπίπτει με το πρόγραμμα... απολύσεων (εκκρεμούν ακόμη 6.500 μέχρι το τέλος του έτους), το κλίμα καθίσταται εκρηκτικό στη δημόσια διοίκηση και, φυσικά, στην κυβέρνηση.

Το ΠΑΣΟΚ ζητά αναθεώρηση του στόχου των απολύσεων, επικεντρώνοντας στο ζήτημα των αστικών συγκοινωνιών (σ.σ. «αν απολύσουμε θα καούν τα πάντα...» σχολίαζε χθες πράσινο στέλεχος), σε μία προσπάθεια προφανώς να διατηρήσει και το όποιο ακροατήριο του έχει απομείνει από το, μέχρι πρότινος, ισχυρό συνδικαλιστικό του βραχίονα. Παράλληλα, η Χαριλάου Τρικούπη, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, μοιάζει – ή τουλάχιστον αυτό εκτιμούν αρκετά γαλάζια στελέχη – να εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανές οι εκλογές εντός των επομένων λίγων μηνών και, ως εκ τούτου, να λαμβάνει θέσεις αποστασιοποίησης από την κυβέρνηση και διεκδίκησης ό,τι καλύτερου στην κάλπη. 

Σε αυτό το κλίμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να επενδύει πολιτικά στην αντιπαράθεση τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τους συνδικαλιστές του Δημοσίου. Σε μία περίοδο που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ταυτίζονται εκ των πραγμάτων και το Μαξίμου τηρεί χαμηλούς τόνους στα... φάλτσα της Χαριλάου Τρικούπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιάζει να επιλέγει τη μετωπική σύγκρουση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Κι αυτό δεν είναι τυχαίο καθώς εκτιμά ότι πλέον είναι ο βασικός εκπρόσωπος της φιλελεύθερης πτέρυγας στην κυβέρνηση (σ.σ. μετά την απομάκρυνση Χατζηδάκη) και, συνεπώς, προσδοκά στο να πιστωθεί πολιτικά τις ρήξεις και να οικοδομήσει ένα ισχυρό μεταρρυθμιστικό προφίλ. 

Ωστόσο, η χθεσινή επιλογή του κ. Μητσοτάκη να βάλλει ευθέως κατά του Βενιζέλου, υπενθυμίζοντας πως όταν το 2011 η τότε κυβέρνηση επιχείρησε να επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία «σπάσαμε τα μούτρα μας (...). Πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ όταν επιχειρήσαμε στο παρελθόν να ανατρέψουμε δεσμεύσεις που είχαμε αναλάβει» προκάλεσε την οργίλη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη. Στο ενημερωτικό σημείο του ΠΑΣΟΚ, δικαιολογείται πλήρως η τότε τακτική Βενιζέλου ενώ, πλην Μητσοτάκη, στο στόχαστρο μπαίνει εμμέσως πλην σαφώς και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς καθώς, όπως σημειώνεται, «εκείνη την περίοδο το κόμμα του κ. Μητσοτάκη πέρναγε την αντιμνημονιακή φάση, της τζάμπα μαγκιάς και σχεδίαζε Ζάππεια με ανύπαρκτα ισοδύναμα». 

Σύμφωνα με το πράσινο «non paper», «το ΕΕΤΗΔΕ δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά τον Νοέμβριο του 2012 όταν επιβεβαίωσε αυτά που συμφωνήθηκαν τον Οκτώβριο του 2011 έως Φεβρουάριο του 2012 (δανειακή σύμβαση), άλλα τέθηκαν υπό αμφισβήτηση λόγω των εκλογών που ήθελε η ΝΔ πιστεύοντας πως θα πάρει αυτοδυναμία και παρότι εμείς τότε προτείναμε επιμόνως άλλο δρόμο και άλλες επιλογές, υπαρκτές. Για όλους αυτούς τους λόγους και όχι μόνο, καλά θα κάνει ο όψιμος διαπραγματευτής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠΑΣΟΚ και να μάθει ότι ο καλός πολιτικός δεν είναι ο πολιτικός που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του και τα αναθεωρεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος». 

Το Μαξίμου παρακολουθεί με εύλογη ανησυχία την αυξανόμενη κλιμάκωση της αντιπαράθεσης, παρά την επαφή που είχε υπάρξει προ ημερών μεταξύ των κ.κ. Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου με στόχο την... καταλλαγή αλλά και την ανοιχτή γραμμή που έχει ο υπουργός Επικρατείας Δημ. Σταμάτης με τους Π. Ρήγα και Χρ. Πρωτόπαπα. Το Μαξίμου επιδιώκει να βρει ένα κοινό τόπο που θα φέρει την κυβέρνηση στο... ξέφωτο μετά την αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου και θα ανοίξει το δρόμο για τη συζήτηση περί της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Κατά το παρελθόν, ανάλογες κρίσεις έχουν ξεπεραστεί χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, οι παραδόσεις είναι για να σπάνε...