current views are: 1

23 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση16:53

Νικολόπουλος: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής κορυφαία προσωπικότητα στη μεταπολεμική Ελλάδα

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι μακράν η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα στην μεταπολεμική Ελλάδα. Είναι σχεδόν αδύνατον να συγκριθεί ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο» τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του ΧΡΙΚΑ, Νίκος Νικολόπουλος, σε άρθρο του.

Δημοσίευση 16:53’
αρθρο-newpost

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι μακράν η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα στην μεταπολεμική Ελλάδα. Είναι σχεδόν αδύνατον να συγκριθεί ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο» τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του ΧΡΙΚΑ, Νίκος Νικολόπουλος, σε άρθρο του.

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι μακράν η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα στην μεταπολεμική Ελλάδα. Είναι σχεδόν αδύνατον να συγκριθεί ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο» τονίζει ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρόεδρος του ΧΡΙΚΑΝίκος Νικολόπουλος, σε άρθρο του.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 40 ετών από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, ο κ. Νικολόπουλος κάνει αναδρομή στην πορεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας και πρώην πρωθυπουργού.

«Ήταν ο μόνος που πέτυχε πάρα πολλά – τα περισσότερα από όλους – μέσα από έναν απέραντο σεβασμό στους κοινοβουλευτικούς κανόνες, την Δημοκρατία, τους Θεσμούς και το Σύνταγμα . Είναι ίσως ο μοναδικός πολιτικός που δεν διανοήθηκε ποτέ να φτάσει σε ένα κυβερνητικό αποτέλεσμα παραβιάζοντας κανόνες, αδιαφορώντας για το τι επιβάλλει το Σύνταγμα και απονευρώνοντας ρόλους και θεσμούς» αναφέρει.

Αναλυτικά το άρθρο:

Θα τολμήσω να το δηλώσω το πω απερίφραστα: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι μακράν η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα στην μεταπολεμική Ελλάδα. Είναι σχεδόν αδύνατον να συγκριθεί ένα άλλο πολιτικό πρόσωπο μαζί του και θα εξηγήσω το γιατί.

Ποια είναι πράγματι εκείνα τα στοιχεία που περιγράφουν το μέγεθος μιας κορυφαίας πολιτικής προσωπικότητας που έχει επηρεάσει τόσο πολύ την πορεία μιας χώρας και έχει διαρθρώσει μια ολόκληρη κοινωνία;

Σίγουρα η θετική αποτελεσματικότητα. Το τι έχει καταφέρει. Στην περίπτωση του Κωνσταντίνου Καραμανλή όμως, είναι κάτι πολύ περισσότερο : Ο τρόπος που πέτυχε τόσα πολλά. Το επαναλαμβάνω και σημειώστε το : Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο πολιτικό πρόσωπο της εποχής του, γιατί ήταν ο μόνος που πέτυχε πάρα πολλά – τα περισσότερα από όλους – μέσα από έναν απέραντο σεβασμό στους κοινοβουλευτικούς κανόνες, την Δημοκρατία, τους Θεσμούς και το Σύνταγμα . Είναι ίσως ο μοναδικός πολιτικός που δεν διανοήθηκε ποτέ να φτάσει σε ένα κυβερνητικό αποτέλεσμα παραβιάζοντας κανόνες, αδιαφορώντας για το τι επιβάλλει το Σύνταγμα και απονευρώνοντας ρόλους και θεσμούς.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από την πρώτη στιγμή επιβάλλει την δικιά του λογική στην Δημόσια ζωή:

* Ως υπουργός Δημοσίων Έργων (1952-1955) έγινε γνωστός γιατί με γοργούς ρυθμούς χτίζει τις υποδομές της χώρας με οδικά έργα, ενέργειας, ύδρευσης κ.α. Είναι αυτός που φέρνει στο Δημόσιο το νερό και το ρεύμα! Περνά το μήνυμα ότι ο ρόλος του κράτους είναι η βάση για την ανάπτυξη μιας χώρας.

* Το 1963 και ενώ είναι επί μια 8ετία και τρεις εκλογικές νίκες πρωθυπουργός (ρεκόρ), ηττάται και εγκαταλείπει την Ελλάδα, αυτοεξοριζόμενος για 11 ολόκληρα χρόνια στο Παρίσι. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αρνείται να ενταχθεί σε ένα πολιτικό περιβάλλον όπου κυριαρχούν τακτικισμοί, ανίερες συμμαχίες προσώπων και βάλλεται ο κοινοβουλευτισμός. Δεν του ταιριάζει, δεν το μπορεί, δεν τον εκφράζει και γι αυτό φεύγει.

* Το 1974 επιστρέφει με την πτώση της χούντας. Κερδίζει τις εκλογές με το πρωτοφανές 52,4% και μπορεί πλέον να εφαρμόσει αυτό που ΠΑΝΤΑ πίστευε: Την  εδραίωση του κοινοβουλευτισμού με αφοσίωση και σεβασμό στους ρόλους ΟΛΩΝ. Και τι κάνει; Με λαϊκή ετυμηγορία (δημοψήφισμα) καταργεί την Βασιλεία. Νομιμοποιεί μετά από 26 χρόνια (από τον εμφύλιο…) το ΚΚΕ.

υντάσσεται το νέο Σύνταγμα της χώρας που δίδει στο κράτος δυναμικούς ρόλους για την ανόρθωση και ανάπτυξη της χώρας.

Με βάση το Σύνταγμα ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ιδιωτικοποιεί ακόμα και την Ολυμπιακή ή την Εμπορική Τράπεζα, δημιουργώντας τις βάσεις ενός πραγματικά κοινωνικού κράτους.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει το χάρισμα και την ικανότητα Να αναλύει τις συνθήκες κάθε εποχής και να θέτει μακροπρόθεσμους στόχους για την χώρα, χαράσσοντας και την στρατηγική για την επίτευξη τους.

Και το πλεονέκτημα να αναπροσαρμόζει την τακτική του όταν έβρισκε εμπόδια μπροστά του, χωρίς όμως ποτέ να παραιτείται από το κεντρικό του στόχο.

Όμως η περίοδος αυτή (1974-1981) είναι η κορυφαία στην μεταπολεμική ιστορία της χώρας, κυρίως επειδή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής επιτυγχάνει να εγκαταστήσει στην Ελλάδα μια αληθινή Δημοκρατία, που χαρακτηρίζεται από την ριζική αναδιάταξη των θεσμών (εγκαθίδρυση αβασίλευτης  Δημοκρατίας, νομιμοποίηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, απεγκλωβισμός από την κληρονομιά της μεταεμφυλιακής περιόδου, απεμπλοκή των ενόπλων δυνάμεων από την πολιτική ζωή, δημιουργία μαζικών κομμάτων και αφαίρεση της δυνατότητας από εξωθεσμικά κέντρα να μετέχουν σε αποφάσεις. 

Όλα τα κόμματα είναι δημιουργικοί οργανισμοί που απερίσπαστα συμμετέχουν στα κοινά. Η Βουλή είναι ο ύψιστος θεσμός του Πολιτεύματος περισσότερο ζωντανός από ποτέ. Οι βουλευτές έχουν φωνή και ρόλους. Το υπουργικό Συμβούλιο συνεδριάζει. Οι κοινωνικοί και συνταγματικοί θεσμοί έχουν αξιοπιστία και κύρος. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής περνά ένα μήνυμα: Η Ελλάδα πρέπει να λειτουργεί με καθαρούς κοινοβουλευτικούς κανόνες και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να τους υπονομεύει ιδιοτελώς. Μέσα από αυτούς τους κοινά συμφωνημένους κοινοβουλευτικούς κανόνες, θα πρέπει να αναπτύσσεται και να προχωρεί η Ελλάδα. Στην θέση του παρασκηνίου και των τακτικισμών υπάρχει πια μια Δημοκρατία που λειτουργεί!

Δεν υπάρχει στην σύγχρονη ελληνική πολιτική ιστορία περίοδος με τέτοιο βαθμό δημοκρατικής λειτουργίας της χώρας. Πριν και – δυστυχώς – και μετά από αυτήν, στην διακυβέρνηση της χώρας υπήρξαν πρωθυπουργοί που στη θέση των κοινοβουλευτικών κανόνων υπήρχε το παρασκήνιο, η αδιαφάνεια, οι κρυφές συναλλαγές.

Οι μετά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή ηγέτες μάλιστα, αλλάζοντας ακόμα και το Σύνταγμα (1986) δημιούργησαν  το πρωθυπουργικό σύστημα απαξιώνοντας τους κανόνες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Ακόμα χειρότερα σε βάθος χρόνου, έγινε μιας παρέας περί τον εκάστοτε πρωθυπουργό, απαξιώνοντας την Βουλή, παραβιάζοντας το Σύνταγμα, μετατρέποντας τα κόμματα σε νεκρούς οργανισμούς και μη λογοδοτώντας οι ίδιοι ποτέ.

Οι πολίτες είναι απογοητευμένοι από την αναποτελεσματικότητα της πολιτικής, την εκτεταμένη διαφθορά που διατρέχουν το πολιτικό σύστημα και την δημόσια διοίκηση να ανταποκριθεί στις μεγάλες προσδοκίες.. 

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, υπήρξε πολύ μεγάλος για όσα πέτυχε. Άδειασε τους τόπους της εξορίας και των φυλακών από τους πολιτικούς κρατούμενους. Εθνικοποίησε, κρατικοποίησε ακόμα και ιδιωτικές επιχειρήσεις για να προσφερθούν τα δημόσια αγαθά και στους μη έχοντας, καθώς και υπηρεσίες σε παραμεθόριες και νησιώτικες περιοχές για λόγους εθνικούς και κοινωνικούς.
Προχώρησε στην ίδρυση κρατικών εργοστασίων και στην κατασκευή μεγάλων δημοσίων και εγγειοβελτιωτικών έργων.   

Ξεκίνησε το 1961 την διαδικασία εισόδου της χώρας στην ΕΟΚ και την ολοκλήρωσε 20 χρόνια μετά, πιστεύοντας ότι η Ελλάδα θα ενταχθεί όχι μόνο σε ένα οικονομικό περιβάλλον αλλά σε ένα περιβάλλον πολιτισμού και ισχύος. Έβγαλε την Ελλάδα από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ λόγω του Κυπριακού. Αυτός δημιούργησε τον ΟΓΑ. Όμως η μεγάλη του συμβολή, εκεί που κανείς δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του, είναι το ότι πέτυχε την προσήλωση μιας ολόκληρης χώρας στην Δημοκρατία, το Σύνταγμα και τους κοινοβουλευτικούς κανόνες. Η ελληνική κοινωνία μπορούσε επιτέλους να συνεννοηθεί και να συμφιλιωθεί.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ίδρυσε λοιπόν τη ΝΔ δημιουργώντας ταυτόχρονα το περιβάλλον μιας ευνομούμενης Πολιτείας, στέρεης και υγιούς Δημοκρατίας με κοινωνική συνοχή και οικονομική πρόοδο, όπου ΟΛΟΙ είχαν μερίδιο ευθύνης και συμμετοχής. Σήμερα η ΝΔ είναι και πάλι στην εξουσία, κυβερνά με συνεργαζόμενες δυνάμεις που ποτέ δεν θα φανταζόταν ο ιδρυτής της αλλά ποιός μπορεί να είναι υπερήφανος για την ποιότητα αποτελεσματικότητα ή συνταγματικότητα της Δημοκρατίας στην Χώρα μας;

Ας  κάνουμε την αυτοκριτική μας και ας ομολογήσουμε με ειλικρίνεια το χαμηλό επίπεδο ποιότητας της Δημοκρατίας μας και να αγωνιστούμε σθεναρά για την βελτίωση της.
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αξεπέραστος, γιατί όλα όσα πέτυχε τα πέτυχε μέσα από την αναβάθμιση της Δημοκρατίας και των θεσμών της. Όχι ακολουθώντας τον ακριβώς αντίθετο δρόμο, όπως συνέβη (και συμβαίνει) συστηματικά πριν και μετά από αυτόν.

Δέκα χρόνια Πρόεδρος Δημοκρατίας, 15 πρωθυπουργός και επί μακρόν υπουργός είναι ο μόνος που πέτυχε κάτι τέτοιο.
Το οικονομικό μοντέλο  που εφήρμοσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έφερε ανάπτυξη πάνω από 6% κάθε χρόνο. Δηλαδή ποσοστά που ούτε η Κίνα σήμερα δεν έχει φτάσει!!! Κατεγράφη ως η «χρυσή» οκταετία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.


σχετικα αρθρα