current views are: 1

23 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση20:20

Ψηφίστηκαν εν μέσω κόντρας τα άρθρα του νομοσχεδίου για τον τουρισμό

Εν μέσω διαξιφισμών υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. 

Δημοσίευση 20:20’
αρθρο-newpost

Εν μέσω διαξιφισμών υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων. 

Εν μέσω διαξιφισμών υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στο Β’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού για την απλούστευση των διαδικασιών λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Φυσικά, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και η αμοιβαία αμφισβήτηση των κατατιθέμενων στοιχείων για την πορεία του τουρισμού και τις οικονομικές του αποδόσεις.

Xθες η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, αμφισβήτησε τα στοιχεία που παρέθεσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μιχάλης Κριτσωτάκης, σύμφωνα με τα οποία η αύξηση των εισπράξεων από τον τουρισμό, δεν αντιστοιχεί στην αύξηση του αριθμού των τουριστών, και ανέρχεται μόνον σε 0,8% σε σχέση με πέρυσι. Είχε τονίσει πως τα στοιχεία του βουλευτή «προέρχονται από την ηλεκτρονική αλληλογραφία με τις φίλες του», ενώ τα δικά της αντλούνται από τους επίσημους πίνακες της Τράπεζας της Ελλάδος.
 
Σήμερα, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέθεσε χθεσινό δελτίο Τύπου της Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο αναφέρεται πως η αύξηση των εισπράξεων του φετινού Μαΐου σε σχέση με τον περσινό ανέρχεται στο 0,8%, ενώ η αύξηση τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους ανέρχεται σε 10,6%.
 
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης είπε: 

«Ορισμένοι σοφιστές συγκρίνουν τον φετινό Μάιο με τον περσινό, ο οποίος ήταν ο καλύτερος Μάιος όλων των εποχών. Στην ίδια ανακοίνωση, ωστόσο, θα δείτε αυξήσεις του τύπου 17,5% στο ένα, 22% στο άλλο, 24% στο τρίτο. Διαλέξατε τον συγκεκριμένο πίνακα, γιατί θέλετε να δείξετε πόσο μίζεροι, πόσο λιπόψυχοι, πόσο λιγόψυχοι είστε…».

Ο κ. Γεωργιάδης κατέθεσε, παράλληλα, στοιχεία του οργανισμού «ΕΡΓΑΝΗ», του υπουργείου Εργασίας, που δείχνουν αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον τουρισμό, απαντώντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
 
«Για να είμαστε ειλικρινείς, μεταξύ μας, τα στοιχεία του ΕΡΓΑΝΗ ανατρέπονται συνεχώς από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της EUROSTAT όσον αφορά τις εισροές και τις εκροές σε εργαζόμενους» παρατήρησε από πλευράς ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης, υπενθυμίζοντας την έκταση της μαύρης εργασίας στη χώρα μας. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, το 2004 τίμησαν την πατρίδα μας 12,5 εκατομμύρια τουρίστες και η πατρίδα μας αποκόμισε 10,5 δισ. ευρώ. Πέρυσι που ήρθαν 4 εκατ. τουρίστες παραπάνω, η πατρίδα μας αποκόμισε 1 δισ. λιγότερο» ανέφερε ο Αλέξης Μητρόπουλος (ΣΥΡΙΖΑ). «Μήπως κάνουμε το τουριστικό χαμαλίκι στους tour operators; Από τα 46 δισ. του τζίρου της κρουαζιέρας, τα 42 δισ. τα παίρνουν οι Ιταλοί, επειδή διαθέτουν όλα τα λιμάνια κίνησης και τα 2 δισ. τα εισπράττουν οι Έλληνες, επειδή διαθέτουμε τα λιμάνια προορισμού…» συμπλήρωσε.
 
«Τα τελευταία δύο χρόνια το τουριστικό κλίμα έχει παντελώς αλλάξει» τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Δεν υπάρχει ούτε ένα δημοσιογραφικό πρακτορείο που να μην έχει κάνει αφιερώματα ότι “η Ελλάδα και πάλι στη μόδα”. Η “Μεγάλη Βρετανία” που κινδύνευε να κλείσει, έκανε μεγαλύτερο τζίρο και απ’ το 2004…» συμπλήρωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.
 
Οξύτατη υπήρξε η αντιπαράθεση μεταξύ του κ. Γεωργιάδη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
 
«Το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου που φέρνουμε απλουστεύει διαδικασίες. Είναι πολύ σημαντικό» υποστήριξε ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης. «Δεν μπορεί να μην έχετε φίλους που ασχολούνται με τον τουρισμό, να μην γνωρίζετε πόσο δύσκολο είναι να περιμένεις να πάρεις άδεια, να τρέχουν δάνεια και να κάνεις ένα και δύο χρόνια ώστε να πάρεις μία αδειοδότηση. Αυτά γίνονται απευθείας. Να πούμε, δηλαδή, όχι και σε αυτό;» αναρωτήθηκε απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
 
Κατά τα άλλα, στη σημερινή συνεδρίαση υπερψηφίστηκε η τροπολογία των βουλευτών της ΝΔ για τον αγροτουρισμό, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης πως θα έπρεπε να συζητηθεί ξεχωριστά και με την παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης (ο οποίος δεν εμφανίστηκε στην αίθουσα για να την προτείνει).

Τέλος, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, έκανε δεκτή τροπολογία που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατόπιν αιτήματος του δήμου Καλαμαριάς για αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών σε έκταση της περιοχής, ενώ απέρριψε για λογαριασμό της κυβέρνησης, εκπρόθεσμη τροπολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παράταση του δικαιώματος υποβολής φορολογικών δηλώσεων φυσικών προσώπων μέχρι το τέλος του μήνα.


σχετικα αρθρα