Breaking News

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
Σεισμός τώρα αισθητός στην Αττική

current views are: 1

25 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση04:04

Σαμαράς: «Αν θέλει εκλογές ο Τσίπρας, ας μας ρίξει στη Βουλή»

Η εκτίμηση του Αντώνη Σαμαρά, χθες στο πηγαδάκι των βουλευτών του Β’ θερινού τμήματος, ότι μπορούν να εξασφαλιστούν οι 180 βουλευτές για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας και την αποφυγή εκλογών δεν συνιστά υπεραισιοδοξία εκ μέρους του Πρωθυπουργού.

Δημοσίευση 04:04’
αρθρο-newpost

Η εκτίμηση του Αντώνη Σαμαρά, χθες στο πηγαδάκι των βουλευτών του Β’ θερινού τμήματος, ότι μπορούν να εξασφαλιστούν οι 180 βουλευτές για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας και την αποφυγή εκλογών δεν συνιστά υπεραισιοδοξία εκ μέρους του Πρωθυπουργού.

Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Η εκτίμηση του Αντώνη Σαμαρά, χθες στο πηγαδάκι των βουλευτών του Β’ θερινού τμήματος, ότι μπορούν να εξασφαλιστούν οι 180 βουλευτές για την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας και την αποφυγή εκλογών δεν συνιστά υπεραισιοδοξία εκ μέρους του Πρωθυπουργού. Αντιθέτως, στο Μαξίμου γνωρίζουν ότι ο στόχος των 180 είναι εξαιρετικά δύσκολος και εάν επιτευχθεί θα είναι με οριακό τρόπο. Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός μοιάζει να έχει αποφασίσει σε ποιο πεδίο θα δώσει τη μάχη. Κι αυτό δεν είναι άλλο από το Κοινοβούλιο. 

Η στρατηγική Σαμαρά, την οποία παρά τις… ντουφεκιές μοιάζει να συμμερίζεται και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αποτελείται από βήματα:

 •    ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, τώρα, και εκταμίευση της δόσης
 •    προσπάθεια σύντομης ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης με την τρόικα το Σεπτέμβριο, παράλληλα με την ανακοίνωση μέτρων φορολογικής ελάφρυνσης των πολιτών
 •    έναρξη συζήτησης για το ελληνικό πρόγραμμα (όχι άλλο δάνειο, όχι νέο μνημόνιο, όχι νέα τρόικα), σε συνάρτηση και με το αποτέλεσμα των stress test των τραπεζών και, φυσικά, έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του χρέους.  

Φυσικά, συμφωνία δεν πρόκειται να υπάρξει. Ακόμη και οι πιο αισιόδοξοι στην κυβέρνηση δεν φιλοδοξούν ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν το χρέος, σε μία χώρα που τελεί υπό πολιτική μετάβαση ενόψει της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας. Ωστόσο, εκτιμούν ότι εάν όλα πάνε καλά – και δεν ανακύψει οποιασδήποτε μορφής ατύχημα – με τη λύση του χρέους στον ορίζοντα και την ελληνική οικονομία να δείχνει συμπτώματα ανάπτυξης, το δίλημμα που θα τεθεί στους βουλευτές, ενόψει Προεδρικής εκλογής, και στη συνέχεια στους πολίτες – αν οι τρεις ψηφοφορίες για το νέο Πρόεδρο – αποβούν άκαρπες θα είναι ιδιαιτέρως ισχυρό. Μαζί, φυσικά, και με την πίεση από τα ΜΜΕ, προκειμένου να μην μπει η χώρα σε περιδίνηση

Μετά το φλερτ με σενάρια για αιφνιδιαστικές εκλογές το φθινόπωρο, ώστε να υπάρχει δυνατότητα ρεβάνς έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεδρική εκλογή, το Μαξίμου μοιάζει να έχει ένα ξεκάθαρο οδικό χάρτη μπροστά του. Κι αυτός, μέσω των παραπάνω τριών βημάτων, καταλήγει στη Βουλή. «Θα φτάσουμε στη Βουλή για την ψηφοφορία, θα προτείνουμε Πρόεδρο που θα μπορεί να ενώσει όλους τους Έλληνες» σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, χωρίς να ξεχνούν ότι για να εξασφαλιστεί η αναστέλλουσα μειοψηφία των 120 απαιτείται και η «συνδρομή» της Χρ. Αυγής. Και προσθέτουν πως «αν ο Τσίπρας θέλει εκλογές, ας μας ρίξει στη Βουλή»

Αντίστοιχης λογικής είναι εξάλλου και η χθεσινή παρέμβαση του Γραμματέα του κόμματος Ανδ. Παπαμιμίκου: «Όταν στους πρώτους μήνες του 2015 ξεκινήσουν στη Βουλή οι προβλεπόμενες ψηφοφορίες, ο καθένας θα αναμετρηθεί με την ίδια την Ιστορία, το παρόν και το μέλλον της χώρας».


σχετικα αρθρα