Την ανάγκη συγκρότησης ενός αντιμνημονιακού πολιτικού και κοινωνικού μετώπου, επεσήμανε απόψε σε ομιλία του στα Χανιά ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα σχέδιο ευρύτατης ενότητας με κορμό τις δυνάμεις της αριστεράς, που όπως τόνισε θα δημιουργήσει ένα συνασπισμό εξουσίας απέναντι στις δυνάμεις του μνημονίου. Αναφέρθηκε επίσης στις εξελίξεις στην Πορτογαλία και χαιρέτισε τη χθεσινή συνάντηση των δυνάμεων της αριστεράς, στέλνοντας και ένα μήνυμα στο εσωτερικό.

Όπως είπε στην ομιλία του: «η κ. Παπαρήγα μας κατηγορεί ότι εμείς αρεσκόμαστε σε αυθόρμητες μικροαστικές αντιδράσεις και όχι σε οργανωμένες. Ας έλθουν να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι, να οργανώσουμε αυτές τις αντιδράσεις και να δώσουμε ελπίδα και προοπτική στο λαό για να βγούμε από την εφιαλτική προοπτική που υπάρχει».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ακόμη ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει σε αυτή την πορεία, η κοινωνία δεν μπορεί εθελοδούλως να μπει σε μια διαδικασία αυτοδιάλυσης, ενώ την ίδια ώρα τα σενάρια, όπως είπε, που εξυφαίνονται με βάσει το χρέος, είναι σενάρια, όλα αρνητικά για την κοινωνία, γιατί συνοδεύονται από μνημόνια και πολύ σκληρά μέτρα.

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, «μια προοπτική υπάρχει: η προοπτική της ανατροπής άμεσα τώρα αυτής της πορείας. Και οι μόνοι οι οποίοι μπορούν να ανατρέψουν αυτή την πορεία της χρεοκοπίας, είμαστε όλοι εμείς. Είναι ο λαός. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η κρίση είναι κρίση και του πολιτικού συστήματος που δεν μπορεί, όπως είπε, το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα να την αποτρέψει.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι τα δυο μεγάλα κόμματα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκονται, παρά το μεγάλο ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου, σε πολύ χαμηλά ποσοστά και χαρακτηριστικά ανέφερε: «ο δικομματισμός έχει πιάσει πάτο, αλλά τα μεγάλα συμφέροντα πιέζουν για μια συγκυβέρνηση των δυο μεγάλων κομμάτων για να συνεχίσει το μνημόνιο».

Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας συμπλήρωσε πως «κάθε πολιτικό σενάριο πολιτικής σωτηρίας που σχεδιάζουν είναι χειρότερο και πιο αδιέξοδο από το άλλο. Το κεφαλαίο και τα ισχυρά λόμπι των Βρυξελλών και αγοράς έχουν ολοκληρωμένο οικονομικό σχέδιο μεν, το σχέδιο του μνημονίου και της κατεδάφισης, αλλά έχουν μια πολύ μεγάλη αδυναμία: Δεν έχουν βιώσιμο πολιτικό σχέδιο για να κάνουν αυτή τη δουλειά. Αυτό το αδύναμο σημείο τους η αριστερά οφείλει να το αξιοποιήσει και να το εκμεταλλευτεί, αναδεικνύοντας παράλληλα με τους κοινωνικούς αγώνες και μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες το εναλλακτικό κοινωνικό και πολιτικό σχέδιο. Την αναγκαιότητα δηλαδή να απαλλαγούμε από το μνημόνιο».