Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Στον «μαγικό» αριθμό 180 που θα ξεκλειδώσει τις εξελίξεις υπέρ της κυβερνητικής πλειοψηφίας στοχεύει από δω και πέρα το Μέγαρο Μαξίμου.

Το δρόμο προς αυτή την κατεύθυνση έδειξε χθες ο πρωθυπουργός, κατά τη συζήτηση που είχε με βουλευτές του κόμματός του στο εντευκτήριο της Βουλής, όπου έβαλε τέλος στα σενάρια περί διεξαγωγής πρόωρων εκλογών με αφορμή την εκλογή νέου «ρυθμιστή του Πολιτεύματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι γαλάζιοι βουλευτές ρώτησαν τον κ. Σαμαρά αν πιστεύει ότι θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές. «Εγώ έτσι πιστεύω», φέρεται να τους απάντησε ο πρωθυπουργός. Μάλιστα στενός συνεργάτης του σημείωνε στο newpost.gr, ότι αυτή τη στιγμή έχουν εξασφαλιστεί 170 με 172 βουλευτές, χαρακτηρίζοντας παράλληλα θετική εξέλιξη το ανοικτό παράθυρο που άφησε ο Φώτης Κουβέλης, για σύμπραξη της ΔΗΜΑΡ.

Οι προϋποθέσεις: κυβερνητική συνοχή και θετικές εξελίξεις

Για να φτάσει όμως μέχρι εκεί το Μέγαρο Μαξίμου, ο δρόμος είναι μακρύς και υπάρχουν ορισμένες προϋποθέσεις. Η πρώτη αφορά την κυβερνητική συνοχή. Η χθεσινή κατάληξη της «φωτιάς» που ξεκίνησε το ΠΑΣΟΚ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία «έσβησε» μόλις ο Ευάγγελος Βενιζέλος πέρασε το κατώφλι του πρωθυπουργικού γραφείου, έδειξε πολλά.

Κυρίως, ότι οι σπασμωδικές κινήσεις της Χαριλάου Τρικούπη «γίνονται για να γίνουν» προκειμένου το δεύτερο κόμμα που συμμετέχει στην κυβέρνηση να δηλώσει την παρουσία του και να δικαιολογήσει το λόγο ύπαρξής του. «Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από αυτό που φαίνεται», έλεγε στο newpost.gr στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού σχολιάζοντας τη σχέση των δύο κυβερνητικών εταίρων. 

«Άλλωστε τα Ζάππεια αυτό που περιελάμβαναν, ήταν ο οδικός χάρτης για τις φορολογικές μειώσεις που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση το Φθινόπωρο, η πρόβλεψη για μηδενισμό του ελλείμματος σε 2,5 χρόνια - το οποίο και θα γίνει και οι μεταρρυθμίσεις, αυτές που ολοκληρώνονται σήμερα και αυτές που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ από το 2010 ως κυβέρνηση και στήριξε τότε η ΝΔ», υπενθύμιζε η ίδια πηγή αναφερόμενη στην πρόσφατη διαρροή της Χαριλάου Τρικούπη.

Η δεύτερη προϋπόθεση που θα ενισχύσει την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου για την συγκέντρωση των 180 ψήφων που είναι απαραίτητες για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας έχει να κάνει με τις εξελίξεις στην οικονομία. Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι η θετική έκβαση στα οικονομικά ζητήματα κατά την διαπραγμάτευση με τους πιστωτές μας θα διευκολύνει τους βουλευτές να ψηφίσουν την κυβερνητική πρόταση, ώστε να μην τιναχθούν στον αέρα τα όσα θα έχουν γίνει μέχρι τότε.

Αν τα φορολογικά θέματα έχουν μπει σε μια τροχιά και οι πολίτες αρχίζουν να παίρνουν ανάσες ανακούφισης και κυρίως αν έχει βρεθεί λύση στο μείζον ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους, στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι κανένας δεν θα ρισκάρει να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εθνικές εκλογές με ότι συνέπειες έχει αυτή η κίνηση. 

Για το θέμα της διαπραγμάτευσης πάντως, κυβερνητική πηγή που συμμετέχει στις συζητήσεις με την τρόικα διευκρίνιζε ότι αυτή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά αυτό πρόκειται να γίνει το Φθινόπωρο. «Η διαπραγμάτευση δεν έχει γίνει, θα γίνει. Αυτό ήταν μια μεταβατική φάση κατά την οποία η τρόικα προσπάθησε με διάφορους τρόπους να διαιωνίσει την παραμονή της. Εμείς δεν διαπραγματευτήκαμε τώρα κάτι, αλλά έχουμε πάρει τις αποφάσεις μας, είναι συγκεκριμένες και δεν αλλάζουν», έλεγε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.