Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος 

Παρά το ότι διανύουμε ένα μάλλον φθινοπωρινό καλοκαίρι, για να θυμηθούμε και την παροιμία " στον καταραμένο τόπο και το Μάη μήνα βρέχει" (πόσο μάλλον και τον Ιούλιο), στην Κουμουνδούρου οι μηχανές έχουν φουλάρει. 

Η παρουσία του Α. Τσίπρα στο Β θερινό τμήμα της βουλής αναμένεται να ανεβάσει τους κοινοβουλευτικούς "σφυγμούς", αφού είναι το τμήμα στο οποίο θα κατατεθούν τα μνημονιακά προαπαιτούμενα, και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει "ποντάρει" πολλά στην παρουσία του. Με δεδομένο ότι ο Α. Τσίπρας πιστώνεται την επιτυχία της "μικρής ΔΕΗ" και των αιγιαλών (κάτι ανάλογο αναμένεται να συμβεί και για τα Δάση, αφού την Τρίτη θα πραγματοποιηθεί η δημόσια διαβούλευση με φορείς, πολιτικές κινήσεις, κινήματα, οικολογικές οργανώσεις), ο πήχης έχει εκ των πραγμάτων ψηλώσει. 

Η επιτροπή προγράμματος έχει σχεδόν ολοκληρώσει την επικαιροποίηση  του νέου προγράμματος το οποίο και  απαντά στα ερωτήματα "πως θα κυβερνήσετε, μπορείτε, θα σας αφήσουν;" με ένα μόνο πολιτικής αξίας και βαρύτητας ρήμα εκείνου του "δεσμευόμαστε". Στελέχη της επιτροπής (επικεφαλής ο Γ. Δραγασάκης και μεταξύ άλλων οι Α. Καλύβης, Α. Μπαλτάς, Γ. Μπαλάφας, Α. Καρίτζης) έχουν ήδη συγκεντρώσει προτάσεις τις οποίες ενσωματώνουν στο βασικό κορμό, ώστε το νέο πρόγραμμα να αποτελέσει επι της ουσίας " το κυβερνητικό μας πρόγραμμα, δεσμευτικό απέναντι στην κοινωνία και τους πολίτες". Στόχος είναι να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Αυγούστου, να μελετηθούν και οι τελευταίες του λεπτομέρειες, και στη ΔΕΘ ο Α. Τσίπρας να παρουσιάσει τους βασικούς άξονες του προγράμματος. 

Άξονες που θα κινούνται σε κρίσιμες ενότητες όπως η οικονομία, ο δημόσιος χαρακτήρας των τραπεζών, η επαναφορά των εργασιακών δικαιωμάτων , τρόποι για την καταπολέμηση της ανεργίας, δημόσια υγεία και παιδεία  και πρωτίστως η κατάργηση των μνημονιακών νόμων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα μέλη της επιτροπής εκφράζουν την πεποίθηση ότι "αυτό θα είναι το πρόγραμμα της κυβερνωσας αριστεράς και όχι της αριστεράς της διαμαρτυρίας". 

Ταυτόχρονα με φόντο τον Σεπτέμβριο επιταχύνεται και η οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Στη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας την Τρίτη αναμένεται να συζητηθούν οι τρόποι επιτυχούς έκβασης του εγχειρήματος ώστε "να αξιοποιηθεί το σύνολο του στελεχικού δυναμικού παλιού και νέου". Με δεδομένο ότι οι ανάγκες του κόμματος έχουν πλέον αλλάξει, δεν θα είναι έκπληξη, το αντίθετο μάλιστα, να προκύψουν αλλαγές και σε πρόσωπα της σημερινής πολιτικής γραμματείας. Με σχεδόν βέβαιη την αλλαγή του γραμματέα ( πιθανός "διάδοχος" ο πλέον επιτυχημένος πρώην ευρωβουλευτής Ν. Χουντής) και επειδή στην Αριστερά ισχύει το παλιά αλλά καλό "νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα", τότε οι αρχές του Φθινοπώρου θα σηματοδοτούν μια νέα σελίδα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.