Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου

Ποια Κεντροαριστερά; Αυτή μπορεί να περιμένει. Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν πλέον στη Χαριλάοου Τρικούπη τη διαδικασία ανασυγκρότησης του μεγάλου προοδευτικού χώρου, βλέποντας ότι η υπόθεση δεν τραβάει και ότι απαιτείται κι άλλος χρόνος για να πειστούν πρόσωπα, κόμματα και κινήσεις να ακολουθήσουν.

Σε σύσκεψη που είχε προ διημέρου ο Ευάγγελος Βενιζέλος με στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Κώστας Σκανδαλίδης, Δημήτρης Λιντζέρης, Τόνια Αντωνίου, Λευτέρης Κατσικαρέλλης, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Παναγιώτης Ρήγας) αποφασίστηκε να γίνει μεν μία σύσκεψη του συντονιστικού της Ελιάς και μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά πέραν τούτου ουδέν.

Ο σχηματισμός της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΕΟΕΣ) για την Δημοκρατική Παράταξη μετατίθεται για το διάστημα μετά τις 20 Αυγούστου. Απλούστατα διότι μέχρι τώρα δεν έχει αποδώσει ιδιαίτερους καρπούς το προσκλητήριο του ΠΑΣΟΚ και περιμένουν την μετά τις διακοπές περίοδο για να συντονιστούν μεταξύ τους.

Ακόμη και η ΔΗΜΑΡ που προσήλθε στον διάλογο με το ΠΑΣΟΚ δεν έδειξε προθυμία να συμμετάσχει στο συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης περί τα τέλη του Οκτωβρίου. "Εμείς έχουμε το δικό μας συνέδριο, ας το αφήσουμε, ελάτε εσείς σε ένα φόρουμ διαλόγου που θα κάνουμε" απάντησαν τα στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς στην αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, πετώντας το μπαλάκι στην εξέδρα.

Άλλωστε, αυτήν την περίοδο υπάρχουν τρεις παράλληλες πρωτοβουλίες για την Κεντροαριστερά. Μία από το ΠΑΣΟΚ την οποία δεν πολυθέλουν και όλοι εντός του κόμματος, μία από την ΔΗΜΑΡ που την καθοδηγεί η ηγετική ομάδα και μία από την μειοψηφία της ΔΗΜΑΡ που την συντονίζει η μεταρρυθμιστική τάση του Σπύρου Λυκούδη.

Μπορούν να συναντηθούν αυτές οι πρωτοβουλίες κάπου; Δύσκολο το ερώτημα. Πάντως η Αγίου Κωνσταντίνου από Δευτέρα θα δει την Λούκα Κατσέλη και την Κοινωνική Συμφωνία, τους Οικολόγους και την Συμφωνία για την Νέα Ελλάδα που θα εκπροσωπεί ο Χρήστος Αηδόνης.