Γράφει ο Φαίδωνας Παλαιολόγος

 "Καλά ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την αποτυχία της προσπάθειάς του;" αναρωτιόταν βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στο περιστύλιο της Βουλής, παρακολουθώντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες του Α. Σαμαρά να "πείσει" ότι μπορεί να συγκεντρωθεί ο μαγικός αριθμός των 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

Σχεδόν για το σύνολο των στελεχών του κόμματος η "αποστολή εξεύρεσης 180 πρόθυμων" έχει στεφθεί από απόλυτη αποτυχία, και σε αυτό συνηγορούν δύο παράγοντες:

Ο πρώτος αφορά την εικόνα που εμφανίζει η Ν.Δ. Η σχεδόν "αφωνία" των προβεβλημένων στελεχών της και η δημόσια παρέμβαση του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που για πρώτη φορά υπερέβει τον θεσμικό του ρόλο, δημιουργούν την αίσθηση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι " στο εσωτερικό της Ν.Δ. έχει ήδη αρχίσει ο αγώνας για την επόμενη μέρα και όλοι προσπαθούν να πάρουν θέση στην αφετηρία". Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση τους προκάλεσε η αντίδραση της κυβερνητικής εκπροσώπου να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, " πρωτοφανές στα πολιτικά χρονικά" το χαρακτήριζαν, και επεσήμαναν ότι " αυτή η σπασμωδική κίνηση αποδεικνύει και τον πανικό της κυβέρνησης". Ταυτόχρονα η απροθυμία των ανεξάρτητων βουλευτών να δηλώσουν "προθυμία", ακριβώς το αντίθετο έχει καταγραφεί, αποδεικνύει ότι "τα κουκιά δεν βγαίνουν;.

Ο δεύτερος αφορά τις εντός του ΠΑΣΟΚ διεργασίες. Η πρόσφατη δήλωση του Χ. Πρωτόπαπα ότι "δεν συμμερίζομαι την πρωθυπουργική αισιοδοξία", εκτιμάται πως και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει έντονος προβληματισμός. Η "σιωπή" αρκετών βουλευτών που δεν πρόσκεινται στον Ευάγγελο Βενιζέλο, η μετά κόπων πορεία προς το συνέδριο, αλλά και το ερωτηματικό του πως θα αντιδράσουν τα "ιστορικά" πρόσωπα του Κινήματος δημιουργούν την εντύπωση πως στη Χ. Τρικούπη διαμορφώνεται ένα νέο μπλοκ, το οποίο δυνητικά μπορεί να λειτουργήσει ως αντίβαρο των επιδιώξεων του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο οποίος πιθανόν να έχει συνδέσει την παραμονή του στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με την έκβαση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Και αν αυτές είναι οι πολιτικές προσεγγίσεις, υπάρχει ένας αστάθμητος παράγοντας τον οποίο συζητούν στην Κουμουνδούρου. Και αυτός δεν είναι άλλος από το πως θα συμπεριφερθούν εξωθεσμικά κέντρα τα οποία δεν θέλουν πρόωρες εκλογές. Κοινώς τα διάφορα οικονομικά συμφέροντα τα οποία περιμένουν από την κυβέρνηση να "απολαύσουν τα δώρα" που τους έχει υποσχεθεί. Κοινώς υπάρχει ο φόβος μιας κατά το μάλλον ή ήττον θεσμικής εκτροπής η οποία μπορεί να περιβληθεί και "λόγους εθνικής ανάγκης".

Και γι αυτό θεωρούν ύποπτη τη σπουδή να περάσουν νομοσχέδια -δώρα τα οποία δεν βρίσκονται στη λίστα των προαπαιτούμενων. Το σενάριο αυτό που επί της ουσίας είναι σενάριο αποσταθεροποίησης του πολιτεύματος, απασχολεί τα ηγετικά στελέχη του κόμματος, τα οποία όμως διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση πως " αν η κυβέρνηση επιδιώξει εξαγορές ψήφων και συνειδήσεων με τη λεοντή των συμφερόντων, τότε θα βρεί απέναντί της το σύνολο του ελληνικού λαού".