Γράφει ο Ιωάννης Μαρτέλλος 

Από όλες τις πλευρές του κυβερνητικού στρατοπέδου παρέχεται η διαβεβαίωση ότι οι εκλογές θα επιδιωχθεί να γίνουν στο τέλος της τετραετίας αλλά στις κατ' ιδίαν συνομιλίες τους οι ίδιοι που την παρέχουν αρχίζουν να βλέπουν ότι ενδέχεται να διαμορφωθούν συνθήκες που θα ακυρώσουν αυτή τη δέσμευση.

Στελέχη που είναι σε θέση να γνωρίζουν τα ενδότερα του Μεγάρου Μαξίμου ισχυρίζονται ότι τις τελευταίες εβδομάδες ορισμένα πράγματα εξετάζονται από διαφορετικό πρίσμα.

Πεπειραμένα στελέχη προβαίνουν στην εκτίμηση ότι η πρόωρη - προς το τέλος του 2014 - προσφυγή στις κάλπες, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις από μια κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή, ίσως είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. 

Πολύ περισσότερο αν οι συνθήκες επιδεινωθούν για την κυβέρνηση από το Σεπτέμβριο, οπότε θεωρείται βέβαιον ότι ο Αλέξης Τσίπρας πρώτον, θα ζητεί στη διαπασών εκλογές επικαλούμενος «δυσαρμονία ανάμεσα στη σύνθεση της παρούσας Βουλής και στη λαϊκή βούληση» και, δεύτερον, θα διακηρύσσει ότι «δεν πρόκειται να αναγνωρίσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης». Κατά παράδοση αυτές οι διαφορές επιλύονται με έναν και μόνο τρόπο: με την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία.

Ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς εκ των πραγμάτων θα βρεθεί σε δύσκολη θέση και θα πιεστεί όπως και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ειδικά εάν ζητηθούν από τους πιστωτές νέα σκληρά μέτρα για να δοθεί το δωράκι της ρύθμισης του χρέους. 

Σε αυτό το κλίμα τα πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ΝΔ τίθενται πολύ συχνά εσχάτως στις κατ' ιδίαν επαφές των κομματικών στελεχών και διαμορφώνουν προϋποθέσεις για νέες ισορροπίες, νέες συμμαχίες και νέες προοπτικές. 

Το φθινόπωρο προμηνύεται καυτό για τη ΝΔ με έντονη εσωστρέφεια και νέα αντάρτικα από στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη που εάν αποκλειστεί - κάτι που θεωρείται βέβαιο πλεόν- από τη θέση της επιτρόπου στην ΕΕ.