Γράφει η Ελένη Καλογερόπουλου 

Οι φορολογικές ελαφρύνσεις που είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κυβέρνηση και δεν τις έχει κάνει μέχρι σήμερα  πράξη είναι το θέμα το οποίο σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει τους μεγαλύτερους τριγμούς μέσα στη δικομματική κυβέρνηση και άρα είναι το θέμα πάνω στο οποίο θα στηριχτεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκειμένου να χτίσει την τακτική που θα διεμβολίσει την συμμαχία ανάμεσα στην ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ

Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις περιοδείες που έχουν κάνει το τελευταίο διάστημα σε όλη την χώρα. « Το πρώτο πράγμα που μας επισημαίνουν οι επαγγελματίες και οι απλοί πολίτες λένε κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ότι περίμεναν κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις τις οποίες η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει και τελικά δεν πραγματοποίησε. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται για μια ακόμη φορά ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τους ξεγέλασαν προκειμένου να αποσπάσουν τις ψήφους τους.» 

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα σημειώνουν πάντως ότι το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα δεδομένου ότι εν όψη των εκλογών προσπαθεί να παρουσιάσει ένα πιο λαϊκό και κοινωνικό προφίλ μόνο που οι πράξεις του δεν πιστοποιούν αυτή την διαφορά. 

Την ίδια ώρα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να βρει τους 180 βουλευτές για την εκλογή του προέδρου της  Δημοκρατίας και κάνουν λόγο « για επίπλαστη αισιοδοξία την οποία καλλιεργούν οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος προκειμένου να ξεφύγουν από την δύσκολη πραγματικότητα που τους περιμένει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξη του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία δήλωσε για το θέμα. «Ιδού η Ρόδος. Αν είναι τόσο σίγουρος ότι τους έχει, ας μη περιμένει το Φλεβάρη. Ωστόσο όταν αρνείσαι να ανοίξεις τη Βουλή στο αίτημα 139 Βουλευτών στην υπόθεση της ΔΕΗ, χωρίς να διστάζεις να παραβιάσεις το ίδιο το Σύνταγμα, μόνο και μόνο επειδή φοβάσαι ότι θα χάσεις τη δεδηλωμένη, είναι αστείο να επικαλείσαι ότι έχεις εξασφαλίσει 180 για τη προεδρική εκλογή». 

Επέμεινε ακόμα στο ότι  «κανένα σοβαρό πρόσωπο να θέλει να παριστάνει το σύγχρονο Τσιριμώκο. Άλλωστε σε περίπτωση που δεν προηγηθούν εθνικές εκλογές, πράγμα που είναι πολύ πιθανό, στην προεδρική εκλογή δεν θα κρίνεται το πρόσωπο του υποψηφίου. Θα κριθεί αν μπορεί και πρέπει να συνεχίσει η παρούσα συγκυβέρνηση την πολιτική της καταστροφής. Αν η Βουλή της επιτρέψει να κλείσει και τον τελευταίο πόρο, να στερήσει και την τελευταία ανάσα, από την Ελλάδα. Και ο κάθε βουλευτής θα κληθεί να αποφασίσει όχι με βάση ένα πρόσωπο, αλλά με βάση τα εκατομμύρια πρόσωπα που απαιτούν απαλλαγή από τα μνημόνια, αλλαγή πολιτικής, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική αξιοπρέπεια».