current views are: 1

28 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση10:25

Γιατί είπε «ναι» ο Βενιζέλος για Αβραμόπουλο – Τι περιμένει από Σαμαρά

Να ανταποδώσει το Μαξίμου στο ΠΑΣΟΚ το «ναι» Βενιζέλου στην επιλογή του Δημήτρη  Αβραμόπουλου ως επόμενου Επιτρόπου, περιμένει η Χαριλάου Τρικούπη. 

Δημοσίευση 10:25’
αρθρο-newpost

Να ανταποδώσει το Μαξίμου στο ΠΑΣΟΚ το «ναι» Βενιζέλου στην επιλογή του Δημήτρη  Αβραμόπουλου ως επόμενου Επιτρόπου, περιμένει η Χαριλάου Τρικούπη. 

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Να ανταποδώσει το Μαξίμου στο ΠΑΣΟΚ το «ναι» Βενιζέλου στην επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως επόμενου Επιτρόπου, περιμένει η Χαριλάου Τρικούπη

Οι πληροφορίες επιμένουν πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δεν προέβαλε αντιστάσεις στην πρόταση  του πρωθυπουργού, γνωρίζοντας ότι μελλοντικά το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει να αντλήσει οφέλη, ή ακόμη και να πάρει ανταλλάγματα για την συμφωνία του στο πρόσωπο του νέου εκπροσώπου της χώρας στην Κομισιόν. 

Η ανταπόδοση αυτή θα μπορούσε να είναι για παράδειγμα ο διάδοχος του Δημήτρη Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας είτε με υπουργοποίηση της Φώφης Γεννηματά είτε με την τοποθέτηση άλλου πράσινου στελέχους και ταυτόχρονη μεταφορά της αναπληρώτριας σε άλλο χαρτοφυλάκιο. Επίσης, το ΠΑΣΟΚ θα μπορέσει μετά το πράσινο φως που άναψε για τον νέο Επίτροπο να διεκδικήσει με μεγαλύτερη άνεση κάποιες φιλολαϊκές ρυθμίσεις σε νομοθετήματα και να διαπραγματευτεί καλύτερα στο πολυνομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. 

Ένας επιπρόσθετος λόγος για τον οποίο ο κ. Βενιζέλος δεν αρνήθηκε την επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου είναι η διαπίστωση μιας δυσφορίας που υπάρχει από το Μαξίμου προς το ΠΑΣΟΚ και η οποία δεν είναι άσχετη με την τελευταία σύγκρουση που είχε ως αφορμή την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να πέσουν οι τόνοι και να μην δώσει δικαίωμα στον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι ο δεύτερος κυβερνητικός εταίρος γκρινιάζει για όλα. Κάτι που υπαινίχθηκε άλλωστε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι δυο τους στο Μαξίμου λέγοντας ότι είναι καλό να μην υπάρχουν συνεχώς εντάσεις… 

Άλλωστε, ως υπουργός Εξωτερικών ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε αντιληφθεί κατά το πρόσφατο ταξίδι του στις Βρυξέλλες ότι οι ισορροπίες στην Κομισιόν θα επέβαλαν για λόγους πλειοψηφίας των συντηρητικών στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την επιλογή κάποιου δεξιού πολιτικού και όχι προερχόμενου από τους σοσιαλιστές. 

Οι πληροφορίες εμφανίζουν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να έχει προτείνει αρχικώς στον Αντώνη Σαμαρά την διατήρηση της Μαρίας Δαμανάκη, ούτως ώστε η χώρα μας να διεκδικήσει πιο δυνατό χαρτοφυλάκιο. 

Ο πρωθυπουργός αν και για μερικές ημέρες το σκέφτηκε δεν κατέληξε σ’ αυτήν την εκδοχή γνωρίζοντας ότι θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας

Εκείνο που τον φόβιζε περισσότερο -εκτός από την αντίδραση της κυρίας Μπακογιάννη– ήταν η στάση του κ. Βενιζέλου απέναντι στο πρόσωπο του Δημήτρη Αβραμόπουλου. Είναι γνωστό ότι οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας δεν διατηρούν τις καλύτερες δυνατές σχέσεις. Η ένταση που είχε αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χτύπησε “κόκκινο” όταν το υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να ενημερώθηκε για περίεργα SMS  ή emails του κ. Αβραμόπουλου προς τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, δηλαδή για την ανάμειξή του σε θέματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του.

Οι συγκεκριμένες πληροφορίες διαψεύστηκαν. Όμως δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τόνιζαν χθες (από την στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομα του νέου Επιτρόπου) ότι το υπουργείο Άμυνας δεν θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να επέμβει ή να παρέμβει ή να αποκλίνει από την γραμμή της εξωτερικής πολιτικής αφού για όλα τα κρίσιμα θέματα υπάρχουν γραπτές οδηγίες του υπουργού Εξωτερικών, σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό.


σχετικα αρθρα