Εκτενείς αναφορές στον ανοιχτό αντισημιτισμό της Χρυσής Αυγής, αλλά και θετικά σχόλια για τον σεβασμό των θρησκευτικών μειονοτήτων από την ελληνική κυβέρνηση επιφυλάσσει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ετήσια έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις «Θρησκευτικές Ελευθερίες», και ειδικότερα στο κεφάλαιο για την Ελλάδα, τονίζεται ότι η κυβέρνηση καταδίκασε τις πράξεις βίας εναντίον των μεταναστών.

Ταυτόχρονα καταγράφεται μία σειρά από ενέργειες και μέτρα που ελήφθησαν κατά της Χρυσής Αυγής, έπειτα από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τον περασμένο Σεπτέμβριο. 

«Οι Αρχές ξεκίνησαν έρευνες και έλαβαν νομικά μέτρα εναντίον της Χρυσής Αυγής με την αιτιολογία ότι είναι εγκληματική οργάνωση» αναφέρει η έκθεση και προσθέτει ότι «τον Οκτώβριο, το κοινοβούλιο ήρε την ασυλία σε έξι από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής για να διωχθούν ποινικά και ανέστειλε την κρατική χρηματοδότηση στο κόμμα τον Δεκέμβριο».

Για τις θρησκευτικές ελευθερίες

Σχετικά με τις θρησκευτικές ελευθερίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «το Σύνταγμα και άλλοι νόμοι και πολιτικές προστατεύουν τη θρησκευτική ελευθερία με κάποιους περιορισμούς».

Παράλληλα σημειώνει ότι «γενικά, η κυβέρνηση σέβεται τη θρησκευτική ελευθερία, αλλά επέβαλε περιορισμούς που επηρεάζουν μέλη μη ελληνορθόδοξων θρησκευτικών ομάδων. Η κυβέρνηση χορήγησε προνόμια και νομικά προνόμια στην Ορθόδοξη Εκκλησία -ό,τι δεν παρέχει σε άλλες θρησκευτικές ομάδες- όπως η προνομιακή φορολογία και η θεσμοθετημένη σύνδεση με την κυβέρνηση».

Αναφορά γίνεται και στην τροποποίηση του νόμου τον περασμένο Ιανουάριο που επέτρεψε την πρόσληψη 240 ισλαμιστών εκπαιδευτικών »για να διδάξουν το Κοράνι στα ελληνικά δημόσια σχολεία της Θράκης, ως εναλλακτική λύση για την ελληνική ορθόδοξη διδασκαλία».

Σχολιάζεται εξάλλου θετικά η ψήφιση το νόμου που προβλέπει «εξαιρέσεις για τα παράνομα κτίρια, συμπεριλαμβανομένων των οίκων προσευχής και λατρείας στη Θράκη, που στερούνται τίτλους ιδιοκτησίας και δεν είναι σύμφωνα με τους κανονισμούς, επιτρέποντας έτσι την έκδοση των αδειών για την ανακαίνιση και την ανοικοδόμηση», ενώ αναφορά γίνεται για το γεγονός ότι «συνεχίζεται ο σχεδιασμός για το τζαμί στην Αθήνα».

Πάντως στην έκθεση τονίζεται ότι «υπήρξαν αναφορές για κοινωνικές καταχρήσεις ή διακρίσεις με βάση το θρήσκευμα και τις πεποιθήσεις», ενώ προστίθεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ελλάδα «ασκεί σημαντική κοινωνική, πολιτική και οικονομική επιρροή, που συχνά έχει ως αποτέλεσμα την υποτίμηση των άλλων θρησκειών».

Όπως αναφέρει το αμερικανικό ΥΠΕΞ, «ορισμένοι μη Ορθόδοξοι πολίτες εξέφρασαν παράπονα ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία ή πως δεν ήταν γνήσιοι Έλληνες όταν αποκάλυψαν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις σε άλλους Έλληνες πολίτες».

Παράλληλα γίνεται λόγος για «αναφορές για παρενόχληση και για όλο πιο βίαιες σωματικές επιθέσεις εναντίον ατόμων που εκλαμβάνονταν ως μετανάστες και πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων ήταν μουσουλμάνοι».