Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

Την έναρξη της κυβερνητικής επιχείρησης «τρόικα τέλος» σηματοδότησε η χθεσινή είδηση από την άλλη όχθη του Ατλαντικού, ότι η επόμενη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές θα γίνει εκτός Ελλάδας και χωρίς την ομάδα Τόμσεν στα πόδια της ελληνικής κυβέρνησης. 

Η απόφαση να δοθεί η συνέχεια στις συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των δανειστών, όχι στην Αθήνα, αλλά στο Παρίσι το τριήμερο 3-5 Σεπτεμβρίου, που γνωστοποιήθηκε με διαρροή από την πλευρά του ΔΝΤ, ελήφθη έπειτα από αίτημα του Αντώνη Σαμαρά προς το Ταμείο και την Κριστίν Λαγκάρντ

Ο στρατηγικός σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προς την κατεύθυνση της αποσύνδεσης της Ελλάδας από την τρόικα ήταν στοχευμένος και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Άλλωστε ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει την εξέλιξη αυτή σε αρκετές δημόσιες τοποθετήσεις του από τον Απρίλιο και έπειτα, όταν είχε ανακοινωθεί το πρωτογενές πλεόνασμα από τη Eurostat. 

«Μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει αποδείξει την αξιοπιστία της, έχει κερδίσει πολλούς βαθμούς ελευθερίας, έχει βγει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και έχει αρχίσει να γίνεται φυσιολογική χώρα. Όσο ολοκληρώνεται αυτό τόσο η λέξη "τρόικα" θα γίνεται ανάμνηση από το παρελθόν», είχε πει χαρακτηριστικά στο Βήμα της Κυριακής ο κ. Σαμαράς, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις πρόσφατες εκλογές και τον ανασχηματισμό. 

Μάλιστα ο πρωθυπουργός είχε επισημάνει πως «όσο πιάνουμε τους στόχους μας και στεκόμαστε στα πόδια μας τόσο θα μπορούμε να προωθούμε και την ατζέντα των δικών μας μεταρρυθμίσεων, όχι μόνο ό,τι μας εισηγείται η τρόικα», δίνοντας το στίγμα της διαπραγμάτευσης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας από δω και πέρα.  

Τι σηματοδοτεί το ραντεβού… στο Παρίσι 

Πολιτικά η ολιγοήμερη πλέον, διεξαγωγή των συζητήσεων στη γαλλική πρωτεύουσα, όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στο Newpost.gr, σηματοδοτεί ότι η κυβέρνηση έχει πάρει την κατάσταση στα χέρια της και είναι επικεφαλής της διαπραγμάτευσης, γεγονός που δείχνει την ενίσχυση της ελληνικής πλευράς και τη σταδιακή απομάκρυνση από την τρόικα.  

«Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται πια ως ο κακός μαθητής που ήθελε το δάσκαλο πάνω από το κεφάλι του» σημείωνε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή, υπενθυμίζοντας ότι πριν από ένα χρόνο η τρόικα δεν έκλεινε την εκάστοτε αξιολόγηση αν δεν παρέμενε για οκτώ εβδομάδες στην Αθήνα και δεν είχε συναντηθεί πρώτα με τον πρωθυπουργό, κάτι που δεν συνέβη όμως για την ολοκλήρωση της τελευταίας έκθεσης των δανειστών. 

Σε πρακτικό επίπεδο, «αποδραματικοποιούνται» οι επιτόπιοι έλεγχοι της τρόικας, που κάθε φορά με τα σενάρια επί σεναρίων που διαρρέονταν στην κοινή γνώμη για μια σειρά κρίσιμων οικονομικών θεμάτων δημιουργούσαν διαστάσεις θρίλερ και παρακώλυαν την οικονομική ζωή της χώρας, παρέλυαν τα υπουργεία και προκαλούσαν θύελλα αντιδράσεων στην κοινωνία

Έτσι οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο διάστημα θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως, με τους επικεφαλής της τρόικας να ενδέχεται να επισκεφθούν τη χώρα μας μόνο για 2 -3 ημέρες στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου. Το γεγονός αυτό επιτρέπει, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η διεξαγωγή των συζητήσεων να γίνει για πρώτη φορά «πιο ψύχραιμα» και η υλοποίηση του προγράμματος να προχωρήσει με αποτελεσματικότητα.  

Είναι σαφές πως η Αθήνα επιδιώκει, εκτός από τις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τα τεχνικά κλιμάκια, να έχει πολιτική διαπραγμάτευση σε ανώτερο επίπεδο, με τους προϊσταμένους των ελεγκτών σε Βρυξέλλες, Φρανκφούρτη και Ουάσινγκτον. Η επιλογή της γαλλικής πρωτεύουσας ως τόπου των συναντήσεων έγινε επειδή για σημειολογικούς λόγους έπρεπε να είναι ουδέτερο έδαφος, με δεδομένο ότι στις Βρυξέλλες είναι η έδρα ενός από τα δύο ευρωπαϊκά μέλη της τρόικας. 

Στο Παρίσι αναμένεται να μεταβούν στις αρχές Σεπτεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Γιάννης Βρούτσης και Νίκος Δένδιας, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί συνάντηση του πρωθυπουργού με την Κριστίν Λαγκάρντ στη γαλλική πρωτεύουσα, μέσα στον Αύγουστο.