Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου 

Μετά και τον θάνατο της άρρωστης γυναίκας στα Χανιά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επανέφεραν  τις τροπολογίες που είχαν καταθέσει  τον Δεκέμβριο του 2013 για δωρεάν ρεύμα στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και για την ουσιαστική μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης. 

Αυτό αποφασίστηκε κατά την συνεδρίαση του θερινού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο επεξεργάστηκε όλα τα θέματα που  σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα, υγεία, διαφθορά, τα δάση και το ρυθμιστικό. 

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Πετράκος οι προτάσεις που επανακαταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι: 

"Να δοθεί εντολή να επανασυνδέσει η ΔΕΗ το ρεύμα σε όλες τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού καθώς σε όλους τους φτωχούς οικιακούς καταναλωτές που λόγω αδυναμίας πληρωμής δεν έχουν ρεύμα

Να δοθεί σε όλους όσους είναι κάτω από τα όρια της φτώχιας, σε όλους όσους είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δωρεάν ηλεκτρικό καθώς και σε όλες τις ευπαθείς ομάδες ρεύμα 300 KWH το μήνα ή 3.600 KWH το χρόνο. 

Το κόστος της παροχής αυτής είναι: 450.000 x 3.600 KWH x 0,09 ευρώ = 145,8 εκατομμύρια ευρώ και μπορεί και πρέπει να χρηματοδοτηθεί από άμεση κατάργηση των χαριστικών ρυθμίσεων που ισχύουν σήμερα υπέρ των ιδιωτών μεγαλοπαραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο ώστε να μην κληθούν οι λοιποί καταναλωτές να χρηματοδοτήσουν το μέτρο αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ) το 2014 οι ιδιώτες θα πάρουν πάνω από 170 εκ. ευρώ. 

Σε  ό,τι αφορά τώρα το άλλο μεγάλο θέμα που είναι  τα σχέδια νόμου για τα δάση και το ρυθμιστικό η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με το Τμήμα Περιβάλλοντος-Οικολογίας- Χωρικού Σχεδιασμού διοργανώνουν εκδήλωση σήμερα το απόγευμα  στις 6.30 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια  καλώντας κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς σε συζήτηση-διαβούλευση με στόχο  την ενημέρωση και ενεργοποίηση των πολιτών ενάντια σε  πολιτικές και ρυθμίσεις που στρέφονται ενάντια στην κοινωνία, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τα δημόσια κοινά αγαθά. 

«Τα Δασικά Οικοσυστήματα είναι κρίσιμο στοιχείο για το περιβάλλον της χώρας, για την διατήρηση της βιοποικιλότητας, για την ποιότητα ζωής των πολιτών λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολούνται με αυτό τον τομέα. Η όποια επέμβαση στις δασικές περιοχές δεν πρέπει να διαταράσσει την συνέχεια του οικοσυστήματος, γι΄ αυτό το σύνταγμα της χώρας με τα άρθρα 24 και 117 προστατεύουν τα δασικά οικοσυστήματα από ασύμβατες αστικές και άλλες χρήσεις και δραστηριότητες. Με το υπό συζήτηση στο θερινό τμήμα νομοσχέδιο η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ  με έμμεσο τρόπο προσπαθεί να παρακάμψει την συνταγματική προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.» 

Επισημαίνουν ακόμα ότι «Ο χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός έχει στρατηγικό χαρακτήρα και οι προβλέψεις του νομοτελειακά θα πρέπει να λειτουργούν ευνοϊκά, όχι μόνο για το κομμάτι εκείνο της κοινωνίας στο οποίο η αναμενόμενη ανάπτυξη θα αποφέρει τα οικονομικά οφέλη, αλλά για όλο το κοινωνικό σύνολο. Η ιδιωτική πολεοδόμηση που προωθείται  από την κυβέρνηση παραδίδει τον  σχεδιασμό στην υπηρεσία ιδιωτικών συμφερόντων σε βάρος του κοινωνικού συνόλου.» 

Και καταλήγουν λέγοντας «Με τον  χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό με τον σχεδιασμό διαχείρισης και προστασίας των  φυσικών οικοσυστημάτων η γη θα πρέπει να αντιμετωπίζεται κατ΄ αρχή ως Δημόσιο Αγαθό και όχι ως εμπορεύσιμο είδος .»