Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος 

Ο Αντώνης Σαμαράς ήθελε να αποφύγει ένα ακόμη επεισόδιο από το κουραστικό και πολιτικό επώδυνο σήριαλ «ο έλεγχος της τρόικας». Το ίδιο, βέβαια, και ο Ευάγγελος Βενιζέλος που συχνά – πυκνά επαναλάμβανε ότι οι... αρμένικες βίζιτες της τρόικας θα έπρεπε να σταματήσουν. 

Μόνον που ο Σαμαράς, με το βάρος της ευθύνης, μιλούσε λιγότερο δημοσίως και έπραττε περισσότερα παρασκηνιακώς. Η προσπάθεια... εξορίας της τρόικας ξεκίνησε αρκετό καιρό πριν. 

Ήδη την περίοδο κοντά στον ανασχηματισμό όταν οι Γιάννης Στουρνάρας και Σταύρος Παπασταύρου πραγματοποιούσαν ταξίδια σε Παρίσι (για την Κριστίν Λαγκαρντ) και Βρυξέλλες, με αντικείμενο την εφεξής στρατηγική έναντι της διαπραγμάτευσης. 

Ο διάδοχος Στουρνάρα, Γκίκας Χαρδούβελης ακολούθησε το σχέδιο, όταν ανακοίνωνε ότι η επικείμενη αξιολόγηση θέλει να περιοριστεί στα ορόσημα του Σεπτεμβρίου και να μην περιλάβει και τους επόμενους μήνες ώστε να αποτραπεί η... μόνιμη παρουσία της τρόικας στην Αθήνα. Μίας τρόικας που, σημειωτέον, όπου βρεθεί και όπου σταθεί – ακόμη και σήμερα – επιχειρηματολογεί ότι η ελληνική πλευρά δουλεύει μόνον όταν οι τροϊκανοί είναι παρόντες στην Αθήνα... ! 

Ωστόσο, σε μία κρίσιμη πολιτική συγκυρία, η κυβέρνηση πέτυχε να δοκιμαστεί, τουλάχιστον, η εξ αποστάσεως επιτήρηση του προγράμματος. 

Οι Γκίκας Χαρδούβελης, Σταύρος Παπασταύρου (σ.σ. μετά την αποχώρηση Στουρνάρα είναι η ψυχή της διαπραγμάτευσης), Κυριάκος Μητσοτάκης (απολύσεις και αξιολόγηση), Νίκος Δένδιας (αγορές, ΟΟΣΑ και κόκκινα δάνεια) και Γιάννης Βρούτσης (ασφαλιστικό, εργασιακές σχέσεις) θα μεταβούν στο Παρίσι, μεταξύ 3 και 5 Σεπτεμβρίου, για ένα κύκλο διαβουλεύσεων με την τρόικα που έχει χαρακτήρα προετοιμασίας της τελικής αξιολόγησης. Με άλλα λόγια, οι δύο πλευρές θα βάλουν κάτω τα δεδομένα του προγράμματος, τις αστοχίες αλλά και τις διαφορετικές εκτιμήσεις τους και θα διαμορφώσουν έναν οδικό χάρτη που θα επιτρέψει τηην τελική αξιολόγηση, στα τέλη Σεπτεμβρίου, να ολοκληρωθεί σε διάστημα λίγων ημερών! 

Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση επιτυγχάνει την... αποδραματοποίηση της διαπραγμάτευσης, τους πηχυαίους τίτλους των ΜΜΕ, τις αντιδράσεις και τον ορυμαγδό σεναρίων από την παρουσία της τρόικας στην Αθήνα, εμπεδώνει το χαρακτήρα... κανονικότητας του προγράμματος και, κυρίως, ανοίγει το δρόμο για την αρχή του... τέλους της τρόικας στην Αθήνα. Ούτως ή άλλως, το ευρωπαϊκό σκέλος της χρηματοδότησης προς την Αθήνα ολοκληρώνεται στα τέλη του έτους, η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει ένα νέο μνημόνιο ενώ σε Βρυξέλλες και Βερολίνο διατυπώνονται απόψεις για... υιοθέτηση του προγράμματος που αντιστοιχεί στο ΔΝΤ από την ευρωζώνη, ώστε το Ταμείο να απεμπλακεί από την Ελλάδα. 

Καθίσταται, συνεπώς, σαφές ότι η κίνηση Σαμαρά και η αποδοχή της από το ΔΝΤ και Ευρωζώνη για μεταφορά των διαπραγμάτευσης στο... Παρίσι δεν συνιστά μία επικοινωνιακή ντρίπλα, όπως πολλοί έσπευσαν να πουν προκειμένου να υποτιμήσουν τη χθεσινή εξέλιξη. Η Αθήνα επιδιώκει την... ιδιοκτησία του προγράμματος, γι αυτό και σπεύδει με το πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί σήμερα να κλείσει όχι μόνον τα προαπαιτούμενα αλλά και κάποιες από τις... 600 εκκρεμείς ρυθμίσεις μέχρι το Σεπτέμβριο. ΔΝΤ και Ευρωζώνη μοιάζουν να δίνουν περιθώριο στην Αθήνα να αποδείξει ότι... μπορεί. 

Αν ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του το πετύχουν, τότε η ελληνική κοινωνία και οικονομία θα γλυτώσει από τον... εκνευρισμό (σ.σ. κατ' ελάχιστον) που προκαλούν οι μακρόσυρτες διαπραγματεύσεις που έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Κυρίως όμως θα έχει πετύχει να βάλει τις βάσεις για την ομαλή ολοκλήρωση της 5ης αξιολόγησης του προγράμματος που ανοίγει το δρόμο για τη συζήτηση σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους και, παράλληλα, ξεκλειδώνει τις πολιτικές εξελίξεις σχετικά με την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και την, ενδεχόμενη, προσφυγή στις κάλπες.