current views are: 2

29 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση09:43

H Μαρία Δαμανάκη ψάχνει πολιτικό ρόλο σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή αναζητεί  η Μαρία Δαμανάκη, το πρόσωπο που συμβόλισε την ελληνική μεταπολίτευση όσο λίγα, καθώς δεν πέτυχε τελικά το (μαξιμαλιστικό) στόχο της  για ανανέωση της θητείας της στην Κομισιόν.

Δημοσίευση 09:43’
αρθρο-newpost

Ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή αναζητεί  η Μαρία Δαμανάκη, το πρόσωπο που συμβόλισε την ελληνική μεταπολίτευση όσο λίγα, καθώς δεν πέτυχε τελικά το (μαξιμαλιστικό) στόχο της  για ανανέωση της θητείας της στην Κομισιόν.

Γράφει ο Πάνος Σιδέρης 

Ρόλο στην κεντρική πολιτική σκηνή αναζητεί  η Μαρία Δαμανάκη, το πρόσωπο που συμβόλισε την ελληνική μεταπολίτευση όσο λίγα, καθώς δεν πέτυχε τελικά το (μαξιμαλιστικό) στόχο της  για ανανέωση της θητείας της στην Κομισιόν.  Έντονο ενδιαφέρον για το πολιτικό της μέλλον εκδηλώνουν αρμοδίως και ισχυρά πρόσωπα από τον εκδοτικό και επιχειρηματικό χώρο που στήριξαν και την επιθυμία της για να παραμείνει επίτροπος.  Στην πραγματικότητα και ο Βαγγέλης Βενιζέλος  κατόπιν αυτών των πιέσεων υποστήριξε το αίτημα της Μαρίας Δαμανάκη, καθώς ο ίδιος δεν τρέφει και τα φιλικότερα αισθήματα απέναντί της. 

Αντιθέτως, διατηρεί υποψίες ότι η απερχόμενη επίτροπος έχει εδώ και αρκετό καιρό διαύλους με τον Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας να παίξει σε πολλά ταμπλό, πράγμα που δεν βλέπει με καλό μάτι. Άλλωστε στη Χαριλάου Τρικούπη κανείς δεν ξεχνά ότι ήταν επιλογή του Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος και την επέβαλλε. 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι υποψίες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι βάσιμες, καθώς πράγματι η Μαρία Δαμανάκη μετά τις εκλογές του 2012 προσπάθησε να βελτιώσει την επικοινωνία της με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Αρκετές φορές επιχείρησε, λένε οι πληροφορίες αυτές, να του μεταφέρει ακόμα και «προνομιακή» πληροφόρηση για τα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες και όχι μόνο. 

Μέσα στα σενάρια άλλωστε που σχεδιάζει τόσο η ίδια όσο και οι υποστηρικτές της  περιλαμβάνονται κυρίως υπερκομματικοί ρόλοι που θα αφορούν είτε την κεντροαριστερά γενικά, είτε μία κυβέρνηση που θα προκύψει μετά από τις επόμενες εκλογές, είτε ακόμα και αυτόν του προέδρου της Δημοκρατίας.  Σοβαρό εμπόδιο ωστόσο σε όλα αυτά τα σενάρια είναι ότι η ίδια δεν είναι καθόλου δημοφιλής ούτε στο ΠΑΣΟΚ,  αλλά ούτε στη ΝΔ και στο ΣΥΡΙΖΑ. Αντίθετα, διαθέτει ελάχιστους συμμάχους και πολλές πολιτικές αντιπάθειες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ν.Δ ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων στο άκουσμα και μόνο  ότι ο Αντώνης Σαμαράς μπορεί να ανανέωνε τη θητεία της, ενώ και στο ΠΑΣΟΚ δεν ακούστηκαν λίγα.  Όσο για τη μεγαλύτερη έχθρα στο πρόσωπο της, αυτή εντοπίζεται σίγουρα στον ΣΥΡΙΖΑ, που πλην του Αλέξη Τσίπρα οι περισσότεροι δε θέλουν ούτε να ακούν το όνομά της. 


σχετικα αρθρα