Γράφει ο Γιάννης Κοκκινίδης

Μεγάλη αναστάτωση επικρατεί στο Πεντάγωνο και γενικά στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς εντείνονται ολοένα και περισσότερο οι πληροφορίες, ότι οι ένστολοι θα παίρνουν εφάπαξ από τα Μετοχικά Ταμεία τους ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες που θα έχουν αυτά.

Είναι γνωστό ότι τα Μετοχικά Ταμεία δεν είναι στην καλύτερη οικονομική τους κατάσταση και αν ισχύσει αυτό τότε τα εφάπαξ που θα δίδονται σε όσους αποστρατεύονται θα είναι συρρικνωμένα σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Σύμφωνα με τις συζητήσεις που γίνονται στους διαδρόμους του Πενταγώνου αλλά και σε όλες τις μονάδες και των τριών Κλάδων (Στρατός, Πολεμική αεροπορία και Πολεμικό Ναυτικό), μεγάλο ποσοστό αξιωματικών που έχουν εισαχθεί στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων πριν από 25 χρόνια σκέφτονται να υποβάλλουν παραίτηση, μήπως και προλάβουν έτσι να πάρουν το εφάπαξ τους με τα έως τώρα καλά δεδομένα και όχι «κουτσουρεμένο».

Όλοι περιμένουν το σχετικό πολυνομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του άλλου μήνα για ψήφιση και προβλέπει τη λήψη αυτού του μέτρου ως προαπαιτούμενου το οποίο ζητά η τρόικα να εφαρμόσει η χώρα μας.

«Δεν γνωρίζουμε τη σαφή διατύπωση για τα Μετοχικά Ταμεία και για τα εφάπαξ , οπότε εσκεμμένα δεν βγάλαμε και ανακοίνωση. Είμαστε επιφυλακτικοί», δήλωσε στο newpost.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφέρειας Αττικής αντισυνταγματάρχης Αναστάσιος Τσουκαράκης, ωστόσο υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι «αν ισχύουν όλα όσα ακούγονται τότε ο νόμος αυτός θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1/9/13, οπότε δεν έχει νόημα να τρέχουν τα μέλη μας να υποβάλλουν παραιτήσεις. Αν είναι έτσι όσοι φύγουν τώρα για να πάρουν όλο το εφάπαξ θα κληθούν μετά να το επιστρέψουν. Δεν υπάρχει λόγος για σπασμωδικές κινήσεις».

Ωστόσο  ο κίνδυνος να υπάρξει μεγάλο «κύμα» αποχωρήσεων ανωτέρων και ανωτάτων αξιωματικών από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας υπαρκτός και μεγάλος. Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα στην αμυντική θωράκιση της χώρας και δεν υπάρχει προηγούμενο , ούτε σχέδιο για το πως θα μπορούσε να ξεπεραστεί ένα τέτοιο πρόβλημα.

Το ίδιο πρόβλημα αναμένεται να δημιουργηθεί και στα Σώματα Ασφαλείας με το θέμα του εφάπαξ, που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και εκεί.