Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς

Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας συζητήθηκε στη σημερινή σύσκεψη του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Θόδωρο Φέσσα πρόεδρο του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Βιομηχάνων (ΣΕΒ).

Στη σύσκεψη υπό την προεδρία του κ. Σαμαρά, συμμετίχαν οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Περιβάλλοντος και Επικρατείας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΣΕΒ διαπίστωσε με ικανοποίηση την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και την ανάκτηση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εξέφρασε προθυμία για συμβολή στην επανεκκίνησης της οικονομίας. 

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν οτι εγινε ανταλλαγή απόψεων επι σημαντικών θεμάτων με ειδική αναφορα στη ρευστότητα, τον ανταγωνισμό, τα φορολογικά, τα ενεργειακά θέματα , την κινητοποίηση κεφαλαίων, τη φοροδιαφυγή, τη φορολογική μεταρρύθμιση, την απλοποίηση των διαδικασιών, την καινοτομία, την  αντιμετώπιση της μαύρης εργασιας, του ενεργειακού κόστους. 

Συμφωνήθηκε να υπάρχει διαρκής επικοινωνία ωστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της ελληνικής βιομηχανίας και να ενισχυθει με σκοπό την ανάπτυξη της  βιομηχανικής παραγωγής και τη μείωση ανεργίας. 

Ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας δήλωσε οτι εξετάστηκε ευρύτητα θεμάτων που αφορούν την οικονομία και τον ΣΕΒ

«Απο την πλευρά της κυβερνησης η ανάπτυξη της  βιομηχανίας ειναι σημαντικός στρατηγικός στόχος ωστε να ανεβεί απο το 9% του ΑΕΠ στο 14%του ΑΕΠ», πρόσθεσε. 

Ανέφερε επίσης οτι συζητήθηκαν θέματα για την ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων. Για τα κόκκινα δάνεια είπε οτι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει ενα κείμενο εργασίας για να αντιμετωπιστεί και αυτό το θέμα.

«Η οικονομία δείχνει σημάδια ανάπτυξης που δίνουν αισιοδοξία για περισσότερες επενδύσεις. Το μήνυμα απο ιδιωτικό τομέα αισιόδοξο», δήλωσε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξιμου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας. 

Για τα κόκκινα δάνεια ειπε οτι θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης με στόχο να μην υπάρξει ο ηθικός κίνδυνος, δηλαδή να δικαιωθούν οι «μπαταχτσήδες» και δεύτερον να μη δημιουργηθεί αθέμιτος ανταγωνισμός. 

Σε συνομιλία με δημοσιογράφους ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των εργοδοτικών εισφορών εώς το τέλος του έτους κατα 1-1,5% υπό την προϋπόθεση οτι και οι επιχειρήσεις θα ειναι συνέπειες και θα υπάρχει ταμειακή ισορροπία στο σύστημα.

TAGS