«Η Ελλάδα είναι στο πλευρό του κυπριακού λαού», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

«Είμαστε ένα έθνος, έχουμε κοινή συνείδηση της γεωγραφίας και της ιστορίας, είμαστε δυο κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης και έχει πολύ μεγάλη σημασία να θυμόμαστε ότι στην Κύπρο δεν έχουμε απλώς μια διαδικασία διαπραγματεύσεων, που πρέπει να καταλήξει σε ένα αποδεκτό, δίκαιο αποτέλεσμα, σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο, έχουμε και ένα κράτος- μέλος, εν λειτουργία, της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ακόμη, τόνισε πως «έχει πολύ μεγάλη σημασία η ΕΕ να αντιλαμβάνεται ότι αυτά που συμβαίνουν στην Κύπρο, δεν ενδιαφέρουν μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και την Ελλάδα, αλλά την ενδιαφέρουν και την ίδια ως πολιτική οντότητα και θεσμικό οργανισμό».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «το Κυπριακό ως διεθνές πρόβλημα εξαρτάται από τη βούληση του παράγοντα, που είναι αυτός που φέρει την ευθύνη της εισβολής και της κατοχής, που είναι η Τουρκία. Άρα οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι πάντα στραμμένες προς την κατεύθυνση αυτή».

Μάλιστα, παρατήρησε ότι «οι θέσεις του Προέδρου Αναστασιάδη, τις οποίες στηρίζει οι Ελλάδα, είναι πάρα πολύ καθαρές, έχουν ως βάση το κοινό ανακοινωθέν, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Κεκτημένο».

Έχει, επίσης, πολύ μεγάλη σημασία, ανέφερε, να αναδεικνύουμε τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που μπορεί να αλλάξουν την ατμόσφαιρα στο νησί και να βοηθήσουν στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

«Τις επόμενες εβδομάδες έχουμε μπροστά μας πολλά να κάνουμε, καθώς έχουμε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και, φυσικά, αναμένουμε τη νέα συνάντηση των διαπραγματευτών και τη νέα συνάντηση των δυο ηγετών στην Κύπρο, στο πλαίσιο των όσων έχουν συμφωνηθεί. Ως τότε ελπίζω ότι θα έχουν αντιληφθεί, η τουρκική κυβέρνηση και η τουρκοκυπριακή πλευρά, τις προτάσεις του Προέδρου Αναστασιάδη για τη μεθοδολογία, γιατί πρέπει να υπάρχει μια διαφανής και εφαρμόσιμη μεθοδολογία στην προσέγγιση του όλου θέματος», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο των ΗΠΑ στην άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι «ο ρόλος των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντικός. Ποτέ οι ΗΠΑ δεν θα χάσουν τη δύναμη πίεσης που έχουν, αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο που έχουμε οριοθετήσει, που είναι ο σεβασμός των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Κεκτημένου».

«Το Μνημόνιο τελειώνει»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Βενιζέλος διεμήνυσε ότι «εις πείσμα όσων έχουν οικοδομήσει την ύπαρξή τους στο Μνημόνιο, το Μνημόνιο τελειώνει».

Και συνέχισε: «Η τρόικα θα πάψει να έχει λόγο ύπαρξης. Η χώρα θα βγει από αυτήν τη δύσκολη κατάσταση και θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με τις υποχρεώσεις της χώρας- μέλους της Ευρωζώνης, αλλά, όπως συμβαίνει με κάθε χώρα- μέλος. Αυτή η επάνοδος στην ομαλότητα και την ισοτιμία πρέπει τώρα να είναι ο στόχος μας. Υπό την έννοια αυτή, είναι ένα καθαρό πολιτικό μήνυμα, αυτό που αποφασίστηκε ως προς την οργάνωση των συναντήσεων».

«Από την άποψη αυτή είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα είναι σύντομη η παρουσία της στην Αθήνα και ένα μέρος των επαφών θα γίνεται εκτός Ελλάδος, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι ή αλλού. Αυτό δεν είναι μια απλή συμβολική κίνηση ότι αλλάζουμε σελίδα, είναι και μια ενθάρρυνση να κινηθούμε εμείς με βάση τις δικές μας εθνικές προτεραιότητες, όπως είναι υποχρέωσή μας», σημείωσε.