Για ενδιαφέρον «αρκετών χωρών», μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ και η Γερμανία, για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έκανε λόγο ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι ο κ. Νίμιτς είπε ότι «τα προβλήματα δεν πρέπει να αφήνονται να σιγοβράζουν αλλά να επιλύονται εγκαίρως».

Ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ πρόσθεσε ότι υποστηρίζει το ενδιαφέρον που επέδειξε για το θέμα του ονόματος η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, καθώς, όπως είπε, πολλές χώρες ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Παράλληλα ανέφερε ότι έχει αρκετές ιδέες για το ζήτημα της ονομασίας, οι οποίες τίθενται στο τραπέζι και εξετάζονται από τις κυβερνήσεις της ΠΓΔΜ και της Ελλάδας και πρόσθεσε ότι η παρούσα φάση, μετά τις εκλογές στην ΠΓΔΜ και τις ευρωεκλογές του 2014, είναι κατάλληλη για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων και για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο κ. Νίμιτς δεν θέλησε να σχολιάσει, έπειτα από σχετική ερώτηση, τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι δεν υπάρχει μακεδονική γλώσσα.

«Βρίσκομαι εδώ στα Σκόπια. Ξέρω ότι οι άνθρωποι έχουν τη δική τους γλώσσα. Καθ' όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπήρξαν δηλώσεις που αποσπούσαν την προσοχή από τον κύριο στόχο, που είναι η εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας» πρόσθεσε.

Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε ακόμη στα Σκόπια με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ και με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκολα Πόποσκι.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του, σημείωσε ότι για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας απαιτείται εποικοδομητική στάση και από τα δύο μέρη, όπως και τήρηση του πλαισίου εντός του οποίου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Ιβάνοφ απηύθυνε έκκληση για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και για αυστηρή τήρηση των αναληφθέντων διεθνών υποχρεώσεων.

Σημειώνεται ότι ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα βρίσκεται στην Αθήνα στις 30 και 31 Ιουλίου. Αύριο Τετάρτη θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής Κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.