Γράφει ο Γιάννης Γιαννόπουλος 

Εδώ και αρκετό καιρό ο Αντώνης Σαμαράς σε συνομιλίες με στενούς του συνεργάτες αναζητούσε μια λύση ώστε να μην γίνεται η τακτική αξιολόγηση από την τρόικα τηλεοπτικό σόου και να μην πυροδοτούνται έτσι κοινωνικές αντιδράσεις. Και οι εισηγήσεις που δέχτηκε ο πρωθυπουργός ήταν να αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτήν τη κατεύθυνση.

Όπερ και εγένετο ο πρωθυπουργός απέστειλε αίτημα προς τους εκπροσώπους των δανειστών και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ για αλλαγή του τρόπου αξιολόγησης.

Το αίτημα έγινε δεκτό και έτσι  η επόμενη συνάντηση του ελληνικού οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής της τρόικας θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, στις 3, 4 και 5 Σεπτεμβρίου, παρά το σημερινό μπέρδεμα που προκάλεσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Αντουάν Κολομπανί.

Στην γαλλική πρωτεύουσα θα μεταβούν οι επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου αλλά και οι κύριοι Δένδιας, Μητσοτάκης, Βρούτσης, Βορίδης, αλλά και όσοι ακόμη κριθεί ότι έχουν ακόμη μνημονιακές εκκρεμότητες.

Η συζητήσεις εκεί θα γίνουν «με ηρεμία και μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας» εξηγούσε στο newpost κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας και κατέληγε ότι με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θα ανακοινώνει το κλείσιμο των επιμέρους θεμάτων σταδιακά και χωρίς πανηγυρισμούς και τυμπανοκρουσίες.

Στο τέλος Σεπτεμβρίου οι επικεφαλής της τρόικας θα ταξιδέψουν στην Αθήνα για τις τελευταίες λεπτομέρειες καθώς στην κυβέρνηση εκτιμούν με βεβαιότητα ότι αυτή θα είναι η τελευταία διαβούλευση με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Όμως η παραμονή τους στην ελληνική πρωτεύουσα δεν θα ξεπεράσει τις δύο ή τρεις ημέρες γεγονός που κατά την ελληνική πλευρά θα δώσει και το μήνυμα ότι η χώρα εξέρχεται σταθερά εκτός του μνημονίου και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτό.

Την ίδια ώρα ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να θέτει στο Παρίσι σε μια πρώτη αναγνωριστική συζήτηση και το ζήτημα της βιωσιμότητας τους χρέους λίγες εβδομάδες πριν το θέμα αυτό περάσει δια του Αντώνη Σαμαρά σε καθαρά πολιτικό επίπεδο.