current views are: 3

29 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση19:51

«Πράσινο» από τη Βουλή​ στην ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς

Το «πράσινο» φως άναψε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής​ στο νομοσχέδιο για την ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς.

Δημοσίευση 19:51’
αρθρο-newpost

Το «πράσινο» φως άναψε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής​ στο νομοσχέδιο για την ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς.

Το «πράσινο» φως άναψε η αρμόδια επιτροπή της Βουλής στο νομοσχέδιο για την ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς.

Υπέρ ψήφισαν η Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

Κατά την τοποθέτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου επανέλαβε τις δυσμενείς διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφθορά στην ΕΕ και τη διαφθορά στην Ελλάδα.

Τόνισε εξάλλου πως η Διεθνής Ακαδημία θα είναι ένας θεσμός που θα παρέχει εκπαίδευση και επαγγελματική επιμόρφωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τεχνική βοήθεια στα μέρη που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, θα αναλαμβάνει και θα διευκολύνει έρευνες, ενώ θα στηρίζει τη διεθνή συνεργασία και τη δικτύωση στον αγώνα κατά της διαφθοράς.

Με βάση άρθρο του νομοσχεδίου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα είναι δυνατό να αποσπάται ένας υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών ή του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εξυπηρέτηση της Ακαδημίας.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Στη σπουδαιότητα της Διεθνούς Ακαδημίας Κατά της Διαφθοράς αναφέρθηκε ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Αναγνωστόπουλος.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς, παρέθεσε σειρά διατάξεων που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να λειτουργήσουν «ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ» και αναφέρθηκε στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας, Γιώργου Σούρλα, για την απώλεια δισ. από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.

Η φράση του βουλευτή ότι «η κυβέρνηση συγκροτεί το υλικό της διαφθοράς με το οποίο θα ασχοληθεί η Διεθνής Ακαδημία», προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου, που απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι το κόμμα της διαπλοκής και του λαϊκισμού και ως τέτοιο πρέπει να απολογηθεί.

Από τους Ανεξάρτητους Έλληνες η Έλενα Κουντουρά τόνισε πως δεν υπήρξε από την κυβέρνηση η πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς διότι αν υπήρχε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είχαν λειτουργήσει και θα είχαν αποδοθεί στα δημόσια ταμεία όλα τα χρήματα που χάνονται κάθε χρόνο από υποθέσεις όπως αυτή της «λίστας Λαγκάρντ» και της Siemens.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης από τη Δημοκρατική Αριστερά, είπε ότι το κόμμα του δεν θα μπορούσε να καταψηφίσει μια τέτοια σύμβαση, επεσήμανε ωστόσο ότι αποτελεί «υποκρισία και φαρισαϊσμό η θέση ότι θα χτυπηθεί η διαφθορά με τέτοιου είδους ακαδημίες».

Τη θέση ότι πολλές φορές υποθέσεις διαφθοράς αξιοποιούνται για να περάσουν ακόμη πιο αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα, διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, φέροντας ως παράδειγμα τον τομέα της υγείας.


σχετικα αρθρα