Γράφει η Ελένη Καλογεροπούλου  

Από φλερτ φαίνεται ότι γίνεται ειδύλλιο ...Αύριο το μεσημέρι στη Βουλή θα συναντηθούν οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ κύριοι Βίτσας και Θεοχαρόπουλος καθώς και αντιπροσωπείες των δυο κομμάτων προκειμένου να συνεχίσουν τον διάλογο που ξεκίνησε  μετά την ανταλλαγή των επιστολών του Αλέξη Τσίπρα και του Φώτη Κουβέλη

Με δεδομένο ότι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει την θέση του κόμματος του -ότι δεν τους ενδιαφέρει ο διάλογος της κεντροαριστεράς- η συνάντηση αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού πλέον θα ξεκινήσει μια συζήτηση επάνω σε άλλη βάση. 

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας με την  επιστολή είχε  αιτιολογήσει  την στάση του κόμματος του λέγοντας  ότι στην Ελλάδα και την Ευρώπη οι κεντροαριστερές δυνάμεις είχαν κατά καιρούς στηρίξει μνημονιακές πολιτικές και τόνιζε πως ο «συνασπισμός εξουσίας» που επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά δυνάμεις που «αντιλαμβάνονται ότι η λύση [...] μπορεί να προέλθει μόνο από μια πλατιά συσπείρωση που θα αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό, την λιτότητα και την μνημονιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη». Εν τω μεταξύ σ΄ ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι αποδίδουν στο ΣΥΡΙΖΑ την σύγχυση που επικρατεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα για το που θα γίνουν οι επόμενες συζητήσεις ανάμεσα στις δυο πλευρές. Η Αθήνα ακόμα και χθες  επέμενε ότι οι συζητήσεις του Σεπτεμβρίου θα γίνουν στο Παρίσι ενώ Βρυξέλλες και δανειστές εμφανίζονται να δηλώνουν άγνοια γι αυτό το σχεδιασμό. 

 «Στην  κυβέρνηση πιστεύουν ότι εάν οι συζητήσεις δεν γίνουν στην Ελλάδα με τις γνωστές εικόνες των δανειστών μας να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία ο κόσμος θα πιστέψει ότι τελείωσαν τα μνημόνια και η χώρα δεν βρίσκεται πια υπό κηδεμονία λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Και είναι  ανόητοι όσοι το σκέφτηκαν ή τουλάχιστον αφελής αφού η εικόνα μετράει στο ελάχιστο μπροστά στην δύσκολη καθημερινότητα τους δεδομένου ότι το φθινόπωρο τα πράγματα θα είναι ακόμα πιο άσχημα αφού θα έχουν να πληρώσουν τους δυσβάστακτους φόρους . Προφανώς και πάλι επιλέγουν να παίξουν με την νοημοσύνη των πολιτών.» 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύουν και συνδέουν με όλους τους χειρισμούς της κυβέρνησης την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που δέχεται την πρόβλεψη της Κομισιόν για πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες 14,5 δισ. το 2014-15 και η οποία εκτιμά ότι θα απαιτηθεί νέο δάνειο που θα συνοδεύεται από νέα σύμβαση δηλαδή από νέο μνημόνιο. 

«Είναι προφανές ότι στην κυβέρνηση δεν βγαίνει το μέτρημα με τους βουλευτές για την προεδρική εκλογή για αυτό και φτιάχνουν ένα νέο επικοινωνιακό παιχνίδι με την τρόικα αλλάζοντας απλά σκηνικό και μεταφέροντάς το εκτός Ελλάδος λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα. 

Τι και αν τους διαψεύδει η σκληρή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνία και αποτυπώνεται σε πολλά σημεία στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής που μιλάει για νέα δάνεια και νέα μνημόνια!  

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα και η συνέχιση και εξέλιξη της πολιτικής εξόρμησης του κόμματος με περιοδείες και συναντήσεις σε περιοχές της χώρας,  σε συνδυασμό με πρωτοβουλίες για ανάδειξη κατά τόπους θεμάτων όπως π.χ. αυτά για την προστασία των αιγιαλών.