Γράφει ο Τάκης Χατζής 

Στις αρχές Σεπτεμβρίου  ένα πενταμελές κυβερνητικό  κλιμάκιο (Γκ. Χαρδούβελης, Ν. Δένδιας, Κυρ.  Μητσοτάκης, Ι. Βρούτσης και Στ. Παπασταύρου) θα βρεθεί στο Παρίσι προκειμένου να παρουσιάσει τα βήματα της Ελλάδας και να γίνει ο έλεγχος για τα προαπαιτούμενα από την τρόικα. Καθόλου άσχημα αν αναλογιστεί κανείς την εικόνα που προσλαμβάναμε,  χρόνια τώρα, με τους τροϊκανούς να περιδιαβαίνουν τα υπουργεία, ζητώντας τη… μάνα τους και τον πατέρα τους.  

Περίπου 30- 40 μέρες αργότερα, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος θα ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τις Βρυξέλλες προκειμένου να αναλάβει τα καθήκοντα του επιτρόπου. Η αποχώρηση Αβραμόπουλου από την κυβέρνηση, θεωρείται από ορισμένους μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για… ανασχηματισμό, Πρωθυπουργού θέλοντος, μιας και η θέση του (υπουργού Άμυνας) είναι δυνατό να καλυφθεί με περιορισμένες κινήσεις. Ιδιαίτερα αφού η κυβέρνηση θα έχει διανύσει λίγο χρόνο ζωής.  

Ωστόσο, συνεργάτες του Πρωθυπουργού εκτιμούν ότι αυτή είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος για ανασχηματισμό, είτε όλα πάνε καλά για τον Αντώνη Σαμαρά, είτε αν διαπιστώσει ότι δεν βγαίνει η Προεδρική πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Και εξηγούμε: 

Στην περίπτωση κατά την οποία όλα πάνε καλά στο Παρίσι, τις επόμενες ώρες, από το βήμα της ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός θα κάνει τις οικονομικές- φορολογικές εξαγγελίες που έχει σχεδιάσει για την αποκατάσταση των αδικιών που επέφερε το Μνημόνιο. Με την ανακοίνωση μέτρων ανακούφισης, αναμένει να αλλάξει το πρόσημο της ψυχολογίας των πολιτών και να πείσει την κοινή γνώμη ότι η απομάκρυνση της τρόικας από τα… πάτρια εδάφη σηματοδοτεί και την αρχή της οικονομικής ανάκαμψης. Αυτό, υπάρχουν εισηγήσεις να αξιοποιηθεί με ένα ανασχηματισμό «διεύρυνσης», ώστε να είναι ιδιαιτέρως δύσκολο σε κάποιους βουλευτές να αρνηθούν την ψήφο τους για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.  

Στην περίπτωση που- ως τότε- διαπιστώσει ότι η Προεδρική πλειοψηφία δεν βγαίνει, πάλι ο χρόνος θεωρείται ιδανικός προκειμένου να προχωρήσει σε «κυβέρνηση εκλογών» αλλάζοντας όσους διαπιστωθεί ότι δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα και τοποθετώντας ισχυρά και αποτελεσματικά πρόσωπα στα υπουργεία- κλειδιά.  

Και στη μία και στην άλλη περίπτωση δηλαδή, μπορεί και να οδηγηθούμε στο ίδιο αποτέλεσμα.