current views are: 2

30 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση13:20

Πώς ο (επίτροπος) Αβραμόπουλος κατέστησε παντοδύναμο τον (ισχυρό) Σαμαρά

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο συνειδητοποιούν στη ΝΔ ότι ο Αντώνης Σαμαράς διαχειρίστηκε το θέμα του νέου έλληνα Επιτρόπου ως (και όχι σαν) μεγάλος πολιτικός «μάστορας».

Δημοσίευση 13:20’
αρθρο-newpost

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο συνειδητοποιούν στη ΝΔ ότι ο Αντώνης Σαμαράς διαχειρίστηκε το θέμα του νέου έλληνα Επιτρόπου ως (και όχι σαν) μεγάλος πολιτικός «μάστορας».

Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου 

Όσο περνούν οι μέρες, τόσο συνειδητοποιούν στη ΝΔ ότι ο Αντώνης Σαμαράς διαχειρίστηκε το θέμα του νέου έλληνα Επιτρόπου ως (και όχι σαν) μεγάλος πολιτικός «μάστορας».

Όπως λένε στενοί του συνεργάτες, κατάφερε και έκανε με ευκολία μια κίνηση που ώρες πριν πραγματοποιηθεί φάνταζε σαν κίνηση υψηλού πολιτικού ρίσκου.

Η Ντόρα είχε πάρει τα ρίσκα της από καιρό. Αυτόνομα, είχε κινηθεί στην Ευρώπη, διαπραγματευόμενη ακόμη και το πιθανό της χαρτοφυλάκιο ως επίτροπος. Αυτό φυσικά δεν άρεσε στον Αντ. Σαμαρά, αφού ισχυροποιούσε την άποψη ότι η Ντόρα συνήθως χρησιμοποιεί τις σχέσεις και τις γνωριμίες της για ίδιο όφελος και σχεδόν ποτέ για το καλό της κυβέρνησης και της ΝΔ. Το lobbing της Ντόρας, ταυτοχρόνως αφαιρούσε από τον Σαμαρά τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί ο ίδιος με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με τον οποίο έχει τόσα και άλλα τόσα να διαπραγματευτεί. 

Ταυτοχρόνως η Ντόρα έχει αδελφό κορυφαίο υπουργό και γιό περιφερειάρχη. Αν οριζόταν και η ίδια Επίτροπος θα μιλούσαμε για καραμπινάτη περίπτωση νεποτισμού. Αλλά δεν ήταν μόνον αυτό… 

Η αδιαπραγμάτευτη θέση ότι ο Επίτροπος δεν θα πρέπει να καμιά περίπτωση να έχει προσωπική ατζέντα, αλλά να εκφράζει σταθερά και αταλάντευτα τη θέση της Κυβέρνησης, έπαιξε- σύμφωνα με στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου σημαντικό ρόλο στην επιλογή του Δημήτρη Αβραμόπουλου. 

Επιπροσθέτως η μετακόμιση στις Βρυξέλλες για μια πενταετία, δεν αντιστρατεύεται σε καμιά περίπτωση των (θεμιτών) πολιτικών φιλοδοξιών του υπουργού Άμυνας. Ο Δ. Αβραμόπουλος έχει τη δυνατότητα να αναβαθμιστεί σε μια πανίσχυρη Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μάλιστα, αν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών και μετανάστευσης οι δυνατότητες να προσφέρει μέγιστο έργο στη χώρα του είναι τεράστιες. 

Στελέχη της ΝΔ, κάνοντας την αποτίμηση της κίνησης Σαμαρά, τονίζουν ότι ο Πρωθυπουργός και ο Δ. Αβραμόπουλος (για τους λόγους που προαναφέραμε) είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. 

Ο Αντ. Σαμαράς, ο οποίος ουδέποτε είχε υποσχεθεί οφίτσια στη Ντόρα, την ώρα που κάποιοι σκέφτονταν να τον αμφισβητήσουν, καθίσταται παντοδύναμος, κάνει σταθερό σύμμαχο τον Αβραμόπουλο και την ίδια στιγμή αποκρούει την γκρίνια γιατί- όπως λεγόταν, κάνει τα χατίρια του Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ακόμη και στο ενδεχόμενο που δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και πάμε σε πρόωρες εκλογές και τις χάσει, ο μόνος πλέον που έχει τη δύναμη να τον αμφισβητήσει είναι ο Κώστας Καραμανλής. Αλλά αυτός, όπως είναι γνωστό, δεν το επιθυμεί… 


σχετικα αρθρα