Στις δηλώσεις της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για το ελληνικό χρέος, αλλά και στον επόμενο γύρο επαφών με την τρόικα που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, αναφέρεται η εφημερίδα Wall Street Journal σε δύο διαφορετικά δημοσιεύματά της.

Η WSJ σχετικά με τις χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ, σημειώνει πως η διευθύντρια του ΔΝΤ «εξέφρασε αμφιβολίες για το εάν η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται ελάφρυνση του χρέους της» και προσέθεσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα καθοριστεί εάν το υπόλοιπο του χρέους είναι βιώσιμο δίχως τη συμβολή των πιστωτών της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα ταυτόχρονα τονίζει ότι οι αξιωματούχοι του Ταμείου τα τελευταία χρόνια έχουν δηλώσει «τα επίπεδα του ελληνικού χρέους είναι πολύ υψηλά και ενδεχομένως να επιβαρύνουν υπερβολικά την εύθραυστη οικονομία της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν εφαρμοστεί κάποιου είδους ελάφρυνση».

«Το ΔΝΤ αναφέρθηκε σε παλαιότερη υπόσχεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμβάλει στο κούρεμα του ελληνικού χρέους σε επίπεδο αρκετά κατώτερο του 110% του ΑΕΠ της χώρας, εάν η Ελλάδα εφήρμοζε τους δανειακούς όρους της. Ωστόσο, χθες, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ήταν πολύ νωρίς για να προδικάσει την τελευταία ανάλυση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» αναφέρει η εφημερίδα.

Στο δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας επισημαίνεται ότι «αν και η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες δημοσιονομικές αναπροσαρμογές στη σύγχρονη οικονομική ιστορία, εξακολουθεί να αγωνίζεται για να εφαρμόσει τους στόχους του δανειακού προγράμματός της».

Σε άλλο δημοσίευμα της εφημερίδας γίνεται λόγος για τη συνάντηση της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα στο Παρίσι. Όπως σημειώνει η WSJ αυτό το γεγονός εκλαμβάνεται ως αναφέρεται ότι «η συμφωνία της τρόικας για συνάντηση εκτός Ελλάδας εκλαμβάνεται ως ένδειξη εμπιστοσύνης πως το πρόγραμμα λιτότητας βρίσκεται στον σωστό δρόμο και η πίεση στη δοκιμαζόμενη, από την κρίση, χώρα έχει χαλαρώσει».

Αναφορά γίνεται και στη δήλωση της κ. Βούλτεψη στον τηλεοπτικό σταθμό Mega: «Αφού είμαστε στον σωστό δρόμο και το πρόγραμμα πηγαίνει καλά, δεν υπάρχει λόγος για τη φυσική παρουσία τους εδώ».