Γράφει ο Πάνος Ρασσιάς 

«Ανεβάστε στροφές στη μηχανή της ανάπτυξης» είναι το μήνυμα που στέλνει στους υπουργούς το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να υπάρξει αντίβαρο στη φοροκαταιγίδα που θα πλήξει τους πολίτες μέσα στον Αύγουστο. Η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος που λήγει αύριο και ο ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέσα στον Αύγουστο στεγνώνουν τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς και φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τα νοικοκυριά.

Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά στο πρωθυπουργικό επιτελείο και στόχος του κ. Σαμαρά είναι να προχωρήσει πάση θυσία ο οδικός χάρτης με τις φοροελαφρύνσεις που έχει σχεδιάσει από τον περασμένο Απρίλιο που πιστοποιήθηκε το πρωτογενές πλεόνασμα. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορούν να συμβάλλουν οι αναπτυξιακές κινήσεις που θα φέρουν ρευστότητα στην οικονομία και θέσεις εργασίας, τα οποία είναι και τα δύο μεγαλύτερα προβλήματα των πολιτών, της αγοράς και της κοινωνίας σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να πυκνώσουν στο επόμενο διάστημα οι σχετικές πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, όπως αυτή της χθεσινής συνάντησης με τον ΣΕΒ, όπου συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές βιομηχανίες και επιχειρήσεις, αλλά και το πώς ο κλάδος των βιομηχανιών μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια για επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Η χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ήταν προπαρασκευαστική για τη διυπουργική που θα γίνει  με μια μεγάλη ατζέντα θεμάτων, από τα φορολογικά, τα ενεργειακά, τα εργασιακά μέχρι τα κόκκινα δάνεια των επιχειρήσεων που έχουν προκαλέσει ασφυξία στην αγορά. Μάλιστα για το τελευταίο, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, το σχέδιο κειμένου του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ήδη έτοιμο και θα παρουσιαστεί την επόμενη εβδομάδα.

Η λογική στην οποία κινείται η κυβερνητική πρωτοβουλία για τα κόκκινα δάνεια θα έχει ως στόχο να διευκολυνθούν οι συνεπείς επιχειρηματίες, ώστε να απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας και το αποτέλεσμα να έχει αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία και στις θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα να γίνει διαχωρισμός από εκείνους που συστηματικά δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους.

Ο κυβερνητικός προγραμματισμός προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες του newpost.gr, την εκπόνηση και την παρουσίαση σχεδίου αναδιάρθρωσης από τον επιχειρηματία που θα επιθυμεί να ενταχθεί στη ρύθμιση, ώστε η διευκόλυνση να γίνει για το λόγο που ζητήθηκε και να μην συνεχιστεί η μέχρι σήμερα γνωστή τακτική, πτωχευμένη επιχείρηση, αλλά φουσκωμένος ο προσωπικός τραπεζικός λογαριασμός του επιχειρηματία.

Οι όποιες αποφάσεις πάντως, αναμένεται να υλοποιηθούν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, αφού βρεθεί κοινός τόπος με τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας που θα εμπλέκονται στην όλη διαδικασία και επιτευχθεί συμφωνία για τα επιτόκια και τους υπόλοιπους όρους που θα προβλέπονται, για την ένταξη μιας επιχείρησης στις ρυθμίσεις της κυβέρνησης.