ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Κρίσιμος ο Σεπτέμβρης για τις εξελίξεις – Βιώσιμο το χρέος για τα επόμενα χρόνια

Δημοσίευση 30 Ιουλίου 2014, 22:53 / Ανανεώθηκε 30 Ιουλίου 2014, 23:33
Βενιζέλος: Κρίσιμος ο Σεπτέμβρης για τις εξελίξεις – Βιώσιμο το χρέος για τα επόμενα χρόνια
Facebook Twitter Whatsapp

Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ούτε νέα μέτρα, επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ άφησε αιχμές κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δεν θα υπάρξει νέο μνημόνιο, ούτε νέα μέτρα, επεσήμανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, ενώ άφησε αιχμές κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεσήμανε πως ο Σεπτέμβριος θα είναι μήνας καθοριστικός για τις εξελίξεις, δίχως ωστόσο να προσδιορίσει σε ποιου ακριβώς τομείς αναφέρεται. 

Επανέλαβε πως νέα μνημόνια δεν πρόκειται να υπάρξουν, ούτε και νέα μέτρα, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η Ελλάδα θα επανέλθει σε κατάσταση κανονικής ευρωπαϊκής χώρας. «Δεν θα υπάρχουν αποκλίσεις και υβρίδια, όπως η τρόικα και διαδικασίες που ταπεινώνουν τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ενώ εκτενή αναφορά έκανε και για το χρέος.

Ειδικότερα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέφερε πως το χρέος είναι βιώσιμο για τα επόμενα 10 χρόνια, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του κ. Ρέγκλινγκ και προσθέτοντας ότι σε 10 χρόνια οι παραμετρικές αλλαγές θα είναι τέτοιες που θα μεταβάλουν τα δεδομένα με γεωμετρική πρόοδο. 

Διαμήνυσε εξάλλου πως το ΠΑΣΟΚ θα σταθεί απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια νέων αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις, και τόνισε πως πρέπει να υπάρξει μία νέα σειρά ρυθμίσεων ώστε να σωθούν τα ασφαλιστικά ταμεία. «Μεγάλος στόχος», είπε, «είναι να νιώσουν ασφαλείς οι Τράπεζες».

Σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της χώρας που θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, σημείωσε ότι θα έχει στο κέντρο του την αύξηση της απασχόλησης.

Άφησε εξάλλου σαφείς αιχμές κατά του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με αφορμή τις πρόσφατες δηλώσεις του για το «χαράτσι της ΔΕΗ», δίχως ωστόσο να τον κατονομάσει.

«Δεν δεχόμαστε μαθήματα διαπραγμάτευσης» είπε και συνέστησε σε όσους ασκούν παρόμοια κριτική να κάνουν ότι έκανε εκείνος το καλοκαίρι του 2011 «για να πετύχουμε πιο γρήγορα την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση».

Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ έχει τρία ανοιχτά μέτωπα. Το πρώτο με τον λαϊκισμό, τη δημαγωγία και το ψεύδος, το δεύτερο με το νεοφιλελευθερισμό του συρμού και το τρίτο με όσους είναι διανοητικά μυωπικοί.

Άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι απέτυχε στις εκλογές η στρατηγική της εφόδου για την κατάληψη της εξουσίας, ενώ κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι αθροίζει τις ψήφους ακόμα και των προφυλακισμένων βουλευτών της Χρυσής Αυγής και μιλά ως πληρεξούσιος του ΚΚΕ

Για το θέμα της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι  όποιος παίζει με τους θεσμούς πληρώνει το κόστος, προσθέτοντας ότι δεν είναι μια άσκηση αντοχής των βουλευτών και δεν πρέπει να μετατραπεί από θεσμός που ενώνει και σταθεροποιεί τη χώρα, σε θεσμό διχασμού και ανασφάλειας.

Αναφερόμενος στην παράταξη είπε ότι πρέπει να τιμηθεί το σχήμα της «Ελιάς», διότι το ποσοστό που συγκέντρωσε, αν και αναγκαστικό, ήταν επιτυχία, διότι ακύρωσε την προσπάθεια να πέσει η κυβέρνηση.