Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Σε διάταξη μάχης έβαλε τα κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το πρόσχημα των καλοκαιρινών διακοπών και του ερχομού ενός θερμού Σεπτεμβρίου σε όλα τα επίπεδα, από την διαπραγμάτευση με την τρόικα έως τις διεργασίες για την συγκρότηση της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. 

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επί της ουσίας  παρουσίασε το νέο φιλολαϊκό προφίλ του κόμματος το οποίο όπως το περιέγραψε δίνει αγώνες για να βελτιώσει ρυθμίσεις που πιέζουν τους πολίτες και για να αποτρέψει οποιεσδήποτε αλλαγές  επί το δυσμενέστερον στα εργασιακά. 

Μιλώντας σε κομματικά στελέχη μέσα στο κατακαλόκαιρο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατέστησε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να δεχθεί την λήψη νέων μέτρων ακόμη κι αν πιεστεί από την τρόικα επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι ως κυβερνητικός εταίρος δεν έχει καμία στρατηγική αμφιταλάντευση. Μάλιστα άφησε αιχμές για τη ΝΔ λέγοντας ότι επειδή στο ΠΑΣΟΚ οφείλεται  η χάραξη της συνολικής εθνικής στρατηγικής που κάποιοι άλλοι υπηρετούν τώρα, αφού πέρασαν με ευκολία και χαρά την αντιμνημονιακή τους φάση το επιτρέπει να μιλάει για αναγκαίες προσαρμογές και βελτιώσεις. Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του στο μέτωπο κατά του νεοφιλελευθερισμού του συρμού- πλην αυτού του λαϊκισμού (ΣΥΡΙΖΑ)- αλλά και σ’ ένα μέτωπο διανοητικά μυωπικών «που πηγαίνουν με βάση κάποιες οδηγίες». Εδώ η μπηχτή αφορούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη

«Γι' αυτό λέω σε όλους: δεν δεχόμαστε μαθήματα διαπραγμάτευσης» είπε συνιστώντας σε όλους να κάνουν ό,τι έκανε ο ίδιος τον Σεπτέμβριο του 2011 όταν έδιωξε την τρόικα από το γραφείο του «για να πετύχουμε την οριστική και τελική έξοδο ης χώρας από το Μνημόνιο και την κρίση». 

Γενικώς με την ομιλία του ο Ευάγγελος Βενιζέλος έδειξε σαν να ήθελε να προλάβει τις πολιτικές  εξελίξεις για να έχει επικοινωνήσει ως τότε την συμβολή του ΠΑΣΟΚ σε μία σειρά από θετικές παρεμβάσεις για την κοινωνία. Σε καμία περίπτωση δεν υπαινίχθηκε εκλογές το Φθινόπωρο, όμως στο ακροατήριό του έδωσε την αίσθηση πως φουλάρει τις μηχανές ώστε σε περίπτωση εκλογικού αιφνιδιασμού να έχει προηγουμένως μί α καλύτερη εικόνα για το κόμμα του στην κοινωνία. 

«Ποια ιστορία να πρωτοθυμηθούμε; Την ιστορία με το γάλα; Την ιστορία με τις Κυριακές; Την ιστορία με τις λαϊκές αγορές; Μπορούμε να θυμόμαστε κάθε λίγο και λιγάκι μια ιστορία! Για να καταλάβετε τι σημασία έχουν οι παρεμβάσεις και οι προτάσεις των βουλευτών μας. Και το ίδιο ισχύει φυσικά για την κοινωνική μέριμνα και ευαισθησία για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για τις παρεμβάσεις μας στο χώρο της υγείας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας, για τους αναπήρους. Το ίδιο ισχύει με τη συνολική μας πρόταση για τα μέτρα προστασίας των ανέργων» είπε. Όταν ολοκληρώθηκε η παρέμβασή του οι περισσότεροι πάντως πίστεψαν ότι ο Βενιζέλος προετοιμάζει το κόμμα για εκλογές.