Τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας την Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Όπως ενημέρωσε τους βουλευτές ο υπουργός Παιδείας, η εισήγηση είναι οι λογαριασμοί των Ερευνητικών Κέντρων να μην ενταχθούν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών και να αποκτήσουν και άλλες ελευθερίες. 

Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου είναι να υπάρξουν δυνατότητες αυτοχρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, προκειμένου να ξεπεράσουν προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι περικοπές.

Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε για τις συναντήσεις που έχει με τους πρυτάνεις μελετάται να δοθεί η δυνατότητα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ να αποφασίζουν μόνα τους για τα μεταπτυχιακά, χωρίς να απαιτείται έγκριση του υπουργείου. Προϋπόθεση θα είναι η δυνατότητα αυτή να έχει διαπιστωθεί και στο πόρισμα της αξιολόγησης που διενεργήθηκε από την Αρχή Διασφάλισης της Ποιότητας των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων. Το πόρισμα της αξιολόγησης παραδόθηκε στον υπουργό και την προσεχή Τρίτη παρουσιάζεται στη Βουλή από τον κ. Λοβέρδο.

Όσον αφορά στις μετεγγραφές, ο υπουργός Παιδείας ανέφερε ότι η διαβούλευση με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ συνεχίζεται. «Ως προς το θέμα υπάρχει ένταση» περιέγραψε το κλίμα μέσα στο οποίο διεξάγονται οι συζητήσεις και πρόσθεσε ότι το θέμα δημιουργεί προβλήματα στο σύνολο των ιδρυμάτων. «Θέλουμε με τη διαβούλευση να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις. Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει, αλλά ο διάλογος θα συνεχιστεί. Είμαστε σε διαβούλευση σε εβδομαδιαία βάση. Και ενώ παλεύουμε να βρούμε λύσεις, μας δημιουργεί προβλήματα σε συνεχή βάση, η παραπληροφόρηση συγκεκριμένης εφημερίδας. Η ίδια εφημερίδα μου αποδίδει ψευδώς ίδρυση νέων τμημάτων σε πανεπιστήμια, που ιδρύθηκαν όμως το 2009!» είπε ο κ. Λοβέρδος

.