current views are: 3

31 Ιουλίου 2014
Δημοσίευση10:06

Στην κόλαση της Λιβύης το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό για τον απεγκλωβισμό αμάχων

Περίπου στις 20:00 αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Λιβύης η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση να σταλεί και δεύτερο πολεμικό σκάφος για τον απεγκλωβισμό μεγαλύτερου αριθμού αμάχων πολιτών.

Δημοσίευση 10:06’
αρθρο-newpost

Περίπου στις 20:00 αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Λιβύης η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση να σταλεί και δεύτερο πολεμικό σκάφος για τον απεγκλωβισμό μεγαλύτερου αριθμού αμάχων πολιτών.

Περίπου στις 20:00 αναμένεται να φτάσει στο λιμάνι της Λιβύης η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει απόφαση να σταλεί και δεύτερο πολεμικό σκάφος για τον απεγκλωβισμό μεγαλύτερου αριθμού αμάχων πολιτών.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση ξεκίνησε χτες το απόγευμα προκειμένου η φρεγάτα να πάρει και να σώσει από την «κόλαση» εκεί, το προσωπικό της Ελληνικής πρεσβείας το οποίο αριθμεί γύρω στα δέκα άτομα. Το προσωπικό θα μεταφερθεί στο λιμάνι του Πειραιά.

Μόλις έγινε γνωστή η ελληνική επιχείρηση αμέσως το υπουργείο εξωτερικών στην Αθήνα «βομβαρδίστηκε» ώστε η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» να απεγκλωβίσει υπηκόους και άλλων ξένων κρατών. Χώρες -μέλη του ΝΑΤΟ ζήτησαν βοήθεια από την Ελλάδα. Μέχρι και το Πεκίνο εξέφρασε την επιθυμία στην Ελλάδα, το πολεμικό μας πλοίο να απομακρύνει από τη Λιβύη τους πολίτες του οι οποίοι εργάζονταν μέχρι πρότινος εκεί.

Συγκεκριμένα ο πρέσβης της Κίνας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο και του ζήτησε να παρέχει βοήθεια η χώρα μας στους συμπατριώτες του. Ο κ. Αβραμόπουλος επί τόπου και σε συννενόηση με τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Αποστολάκη αποφάσισαν να χρησιμοποιηθεί επιβατηγο ναυλωμένο πλοίο που θα φύγει από τη Κρήτη, για να κερδηθεί χρόνος. Ωστόσο, ακόμα το Πεκίνο βρίσκεται στο στάδιο της συνεννόησης.

Στη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» επιβαίνει ακόμα και Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Είναι άγνωστο αν το πολεμικό πλοίο θα δέσει στο λιμάνι της Λιβύης. Αυτό θα αποφασιστεί εκείνη την ώρα από τον κυβερνήτη της φρεγάτας, ο οποίος και θα εκτιμήσει την κατάσταση και τους κινδύνους που υπάρχουν.

Εάν δέσει θα επιταχυνθεί η διαδικασία, σε διαφορετική περίπτωση, τότε θα παραμείνει εκτός λιμανιού και οι Έλληνες μαζί με τους ξένους υπηκόους θα μεταφερθούν σε αυτό με βάρκες.

Μέχρι τώρα το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού γνωρίζει ότι στη φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» θα επιβιβαστούν 100 άτομα περίπου. Εκτός από το προσωπικό της πρεσβείας μας, έχουν εκδηλώσει πρόθεση να φύγουν από τη Λιβύη και άλλοι έλληνες που δούλευαν και διέμεναν εκεί. Όσοι ξένοι υπήκοοι δεν χωρέσουν στο ελληνικό πολεμικό σκάφος,  θα επιβιβαστούν στο επιβατηγό πλοίο  για να απομακρυνθούν από εκεί. 

Γ.Κοκ.


σχετικα αρθρα