Γράφει η Άρτεμις Παραδείσου  

Ο διάλογος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ μπορεί να αρχίζει σήμερα, αλλά το μέλλον του δύσκολα μπορεί να προδιαγραφεί, καθώς η Κουμουνδούρου και κυρίως η Αγίου Κωνσταντίνου, εκπέμπουν διαφορετικά μηνύματα.  

Η Κουμουνδούρου δεν κρύβει ότι θα επιθυμούσε μια προεκλογική σύμπραξη και πιστεύει ότι ο Φώτης Κουβέλης μετά το ισχνό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει κάθε λόγο να αποδεχθεί, αποφεύγοντας τον ορατό κίνδυνο να βρεθεί εκτός Βουλής στις προσεχείς εθνικές εκλογές.  

Επιχειρηματολογώντας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα ενίσχυε το προφίλ του σε ψηφοφόρους της κεντροαριστεράς, αλλά και το κοινό της ανανεωτικής αριστεράς. 
Σε ότι αφορά τη ΔΗΜΑΡ, τα ίδια πρόσωπα, πιστεύουν ότι η προεκλογική συνεργασία δεν της στερεί το δικαίωμα να έχει το δικό της αυτόνομο πολιτικό στίγμα.  

Έλα όμως που η Αγίου Κωνσταντίνου έχει διαφορετική άποψη… Η κυρίαρχη άποψη στη ΔΗΜΑΡ είναι ότι θα πρέπει να συμμετάσχει στη συγκρότηση μιας προοδευτικής κυβέρνησης, αλλά διατηρώντας πλήρως την αυτονομία της! Την πολιτική και την οργανωτική. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΗΜΑΡ κατέρχεται αυτοδύναμα στις εκλογές, καταφέρνει και περνάει το 3% και στη συνέχεια- αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ,  διαδραματίζει ενεργό ρόλο στην προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης. Σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ενδεχομένως και με το ΠΑΣΟΚ, αν φυσικά αυτό το θέλει.  

Η ΔΗΜΑΡ αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο της προεκλογικής συνεργασίας, κάτι που θα την καθιστούσε «συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ», όπως επισημαίνουν καθημερινοί συνομιλητές του Φώτη Κουβέλη. Και συμπληρώνουν ότι κάτι τέτοιο, «θα διασφάλιζε κάποιες θέσεις βουλευτών για ορισμένα στελέχη της ΔΗΜΑΡ και ενδεχομένως τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τον Φώτη, αλλά το ζητούμενο δεν είναι αυτό, αλλά η πολιτική επιβίωση του χώρου της ανανεωτικής και υπεύθυνης αριστεράς». 

Προεκλογικά, η συνεργασία θα εξαντληθεί σε κοινές πρωτοβουλίες επί θεμάτων στα οποία διαπιστώνεται κοινός τόπος συνεννόησης, όπως το θέμα της ΔΕΗ, των δασών κλπ. ΣΕ τέτοια θέματα η ΔΗΜΑΡ όταν προσκαλείται θα συμμετέχει και σε ανάλογες δικές της πρωτοβουλίες θα καλεί τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένοντας ότι και αυτός θα ανταποκριθεί.  

Τέλος η ΔΗΜΑΡ γνωρίζει ότι για να υλοποιηθεί η συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πρέπει να λύσει και κάποια εσωτερικά του προβλήματα, καθώς υπάρχουν κάποιοι (που δεν είναι λίγοι) οι οποίοι θεωρούν τα στελέχη της Αγίου Κουμουνδούρου κάτι σαν… μνημονιακά μιάσματα το λένε δημοσίως…