Γράφει ο Βαγγέλης Βιτζηλαίος

Ο δισεκατομμυριούχος Πολ Σίνγκερ, ιδρυτής του Elliot Management, του hedge fund που προκάλεσε τη νέα οδυνηρή χρεοκοπία της Αργεντινής αποτελεί μία ξεχωριστή περίπτωση.

Το «γεράκι» της Wall Street, ιδρυτής ενός κερδοσκοπικού κεφαλαίου που διαχειρίζεται κεφάλαια 17 δισ. δολαρίων είναι Ρεπουμπλικάνος και παραδόξως υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων.

Όταν το 2011 η ψήφος για τη νομιμοποίηση του gay γάμου στη Νέα Υόρκη, ήταν στην κόψη του ξυραφιού, παρενέβη καθοριστικά. Σε αυτό έπαιξε ρόλο και ο γιος του Άντριου, γιατρός στο Μεγάλο Μήλο, αφού ενώθηκε με τα δεσμά του γάμου με τον σύζυγό του στη Μασαχουσέτη το 2009.

Ο ίδιος, πάντως, έχει και περίεργους φόβους. Όπως το να καταστραφεί ο κόσμος από... ηλεκτρομαγνητικούς παλμούς. Τον είχε εκφράσει, μάλιστα και σε σημείωμα προς τους επενδυτές του Elliot Management!

Ο Πολ Έλιοτ Σίνγκερ γεννήθηκε το 1944 στο Νιου Τζέρσεϊ, με τον πατέρα του να είναι φαρμακοποιός στο Μανχάταν και τη μητέρα του να ασχολείται με τα οικιακά. Σπούδασε ψυχολογία στο πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ, ακολούθησαν τα νομικά στη νομική σχολή του Χάρβαρντ και στη συνέχεια η καριέρα του ως δικηγόρου στη Wall Street.

Την ίδια ώρα, επένδυε τα χρήματα της οικογένειάς του και κατάφερε να μαζέψει 1,3 εκατ. δολάρια, με τη βοήθεια των οποίων, ίδρυσε το hedge fund. Σε αυτό συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις του πρώην υποψηφίου «πλανητάρχη» Μιτ Ρόμνι, όπως και του ασφαλιστικού ταμείου του Νιου Τζέρσεϊ.

Σημειώνεται ότι του αρέσει το σκι, το να συμμετέχει σε οικογενειακό ροκ εν ρολ συγκρότημα, ενώ είναι και φανατικός οπαδός της αγγλικής Άρσεναλ. Δεν είναι λίγες οι φορές που «πετάγεται» μέχρι το Λονδίνο για να δει αγώνες στο Emirates με τον γιό του Γκόρντον.

Τι ανάγκη έχει, εξάλλου, ο κυνικός άνθρωπος των αγορών; Με κέρδη 1.600% από χρέη κρατών, ό,τι θέλει κάνει...