Η επικείμενη εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας καθώς και οι κοινές πρωτοβουλίες σε μία σειρά από ζητήματα σε κοινωνικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο συζητήθηκαν κατά τη δίωρη συνάντηση μεταξύ των εκπροσώπων της ΔΗΜΑΡ και του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Κατά τη συζήτηση που έγινε σε θετική διάθεση (στα πλαίσια της πρωτοβουλίας της Αγίου Κωνσταντίνου για την συνεργασία της Κεντροαριστεράς) η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στις πιέσεις της προς τη ΔΗΜΑΡ για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ η πρωτοβουλία αυτή αποσκοπεί στην ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης και των σκληρών μνημονιακών πολιτικών, με τη ΔΗΜΑΡ ωστόσο να σημειώνει πως το ζήτημα δεν είναι επί της παρούσης και θα συζητηθεί σε κατάλληλο χρόνο, καθώς όπως εκτιμά η Αγίου Κωνσταντίνου είναι ζήτημα ευρύτερης πολιτικής συζήτησης και όχι μόνο μεταξύ των δύο κομμάτων.

Ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια της συζήτησης ότι επισημάνθηκε η αδιαπραγμάτευτη συμμετοχή και πορεία της χώρας στην Ευρώπη και το ευρώ, καθώς επίσης διατυπώθηκε η θέση της Αγίου Κωνσταντίνου για την διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους.

Ο Δημήτρης Βίτσας από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως τα Κεντροαριστερά σενάρια ως ανάχωμα στη δυναμική ανατροπής της σημερινής κυβερνητικής εξουσίας δεν αφορούν την Κουμουνδούρου.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε θετική και ουσιαστική τη συζήτηση και επεσήμανε πως «θεωρούμε απαραίτητο σε αυτή τη λογική να συγκροτηθεί ένας μεγάλος κοινωνικό-πολιτικός συνασπισμός, ο οποίος θα δοκιμαστεί και θα παράσχει εγγυήσεις για την κυβερνητική πλέον, πορεία, πάνω σε συγκεκριμένα μέτωπα».

Τι άλλο συζητήθηκε

Τόσο η αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ ανέπτυξαν τα 12 σημεία της επιστολής του Φώτη Κουβέλη και τα 9 της απάντησης του Αλέξη Τσίπρα αντίστοιχα και σε ορισμένα από αυτά διαπιστώθηκε συναντίληψη.

Εξετάστηκε ταυτόχρονα η δυνατότητα ανάληψης κοινής δράσης σε κοινωνικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως στο θέμα των δασών, του αιγιαλού , των μεταναστών κ.α.

Σε όσα δεν βρέθηκε κοινός τόπος πρόκειται να συζητηθούν τις επόμενες εβδομάδες στα συλλογικά όργανα των δύο κομμάτων και εκφράστηκε η διάθεση να γίνει νέα συνάντηση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Στην αντιπροσωπεία της ΔΗΜΑΡ μετείχαν εκτός από τον γραμματέα του κόμματος, ο γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Αναγνωστάκης και το μέλος του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συνεργασίας Στέφανος Μανίκας.

Εκτός του κ. Βίτσα στη συνάντηση εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Κώστας Πουλάκης και της ΚΕ Χρήστος Στάικος.