Υπερψηφίστηκε επί της αρχής με ψήφους της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών και του φυσικού πλούτου της χώρας. Καταψήφισε σύσσωμη η αντιπολίτευση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς δεσμεύτηκε πως θα προχωρήσει σε περαιτέρω βελτιωτικές αλλαγές και τόνισε πως μπορεί να μην λύνονται όλα τα προβλήματα και οι παθογένειες ωστόσο απεγκλωβίζονται από ομηρία χιλιάδες πολίτες.

«Όλοι έχουμε την ίδια ευαισθησία για το δημόσιο συμφέρον αλλά πρέπει να κατοχυρώσουμε και να προστατεύσουμε και το ιδιωτικό συμφέρον. Προβλήματα και ομηρίες ετών, κοινωνικών ομάδων οφείλουμε σήμερα να τα αντιμετωπίσουμε με την δέουσα ευαισθησία», υπογράμμισε.

Πάντως, στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης βρέθηκε τροπολογία που κατατέθηκε και η οποία νομιμοποιεί τους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς που είχαν κτιστεί πριν το 1975.

Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση:

«Στις περιπτώσεις ακινήτων εκτός σχεδίου για τα οποία εκδόθηκε νόμιμη άδεια προ της 11/6/1975, η οποία δεν έχει ανακληθεί ή ακυρωθεί, δεν χαρακτηρίζεται ως δάσος ή δασική έκταση και δεν κηρύσσεται αναδασωτέα επιφάνεια αυτών ίση με την απολύτως αναγκαία για την εφαρμογή της συγκεκριμένης διοικητικής πράξης-οικοδομικής άδειας, ούτε απαιτείται βεβαίωση δασαρχείου για κάθε έννομη συνέπεια».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχτηκε από την αντιπολίτευση, που έκανε λόγο για «σκόπιμες ρουσφετολογικές τακτοποιήσεις της κυβέρνησης», αλλά και για «νομιμοποίηση καταπατημένων εκτάσεων σε βάρος της προστασίας των δασών, ο κ. Ταγαράς αντέτεινε ότι, δεν μπορεί να αρνείται η πολιτεία να ασκήσουν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί νόμιμα δικαιώματα που απέκτησαν και κατοχύρωσαν από την ίδια την Πολιτεία, εδώ και δεκαετίες.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί αύριο οπότε και θα ολοκληρωθεί η ψήφιση του και επί των άρθρων.