Γράφει ο Τάσος Τσιφόρος  

Η συνάντηση που είχε, εδώ και ημέρες, προαναγγείλει ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκειμένου να... λύσει τις διαφορές του με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης πραγματοποιείται σήμερα το μεσημέρι στο... ουδέτερο γήπεδο του Μαξίμου. 

Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα σημειώνουν ότι η αντίδραση Βενιζέλου σε όσα του καταμαρτύρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (σ.σ. υπενθυμίζοντας ότι οι παλικαρισμοί του 2011 είχαν ως αποτέλεσμα την επιβολή του χαρατσιού στα ακίνητα ώστε να επιστρέψει η τρόικα) ήταν εκρηκτική. Από εκείνη την ημέρα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επεδίωξε τον καθορισμό της συνάντησης, παρά το γεγονός ότι από πλευράς Μητσοτάκη οι τόνοι έπεσαν. 

Ωστόσο, πέραν της σχέσης των δύο, το κρίσιμο στη σημερινή συνάντηση είναι το που θα καταλήξει ως προς τα «αγκάθια» της αξιολόγησης και των απολύσεων στο Δημόσιο

Για τις απολύσεις (εκκρεμούν 6.500 μέχρι τα τέλη του έτους), το ΠΑΣΟΚ ζητά επαναδιαπραγμάτευση καθώς τα δεδομένα άλλαξαν ενώ αρνείται να υπάρξουν περικοπές στο προσωπικό που εργάζεται στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. 

Ως προς την αξιολόγηση, που δεν συνδέεται με το πρόγραμμα απολύσεων, ο Ευάγγελος Βενιζέλος διεκδικεί να μην υπάρξουν επώδυνες μεταβολές για όσους βαθμολογηθούν μεταξύ 1 και 6, με άριστα το δέκα, εμπίπτουν δηλαδή στο 15% που, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να αξιολογηθεί με χαμηλή βαθμολογία. Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης βλέπει με αυξανόμενο εκνευρισμό τις καθημερινές αναλύσεις και δηλώσεις στελεχών, όχι μόνον του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Ν.Δ., για την αξιολόγηση και τη σύνδεσή της με τις απολύσεις, επαναλαμβάνοντας ότι ουδεμία συνέπεια θα υπάρξει για όσους βαθμολογηθούν με χαμηλό βαθμό. Στον αντίποδα, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί ότι το σχέδιο Μητσοτάκη έχει βρεθεί, εξαιτίας των εμμονών του Υπουργού, σε αδιέξοδο και ότι ο γιός του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη επιδιώκει να οικοδομήσει ηγετικό προφίλ, τροφοδοτώντας τη σύγκρουση με το ΠΑΣΟΚ. 

Ο κ. Σαμαράς, σε αυτή την αντιπαράθεση, έχει εκ των πραγμάτων το ρόλο του... Σολομώντα. Ακόμη κι αν υιοθετεί ή συμμερίζεται κάποιους από τους προβληματισμούς Βενιζέλου (σ.σ. ειδικά για τους κινδύνους που κρύβει μία πρωτοβουλία ομαδικών απολύσεων και μάλιστα σε προεκλογική περίοδο) δεν μπορεί να υπαναχωρήσει από τα συμφωνηθέντα καθώς, σε αυτή τη φάση, το μείζον διακύβευμα είναι η ομαλή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Σεπτεμβρίου και, συνεπώς, η έναρξη της συζήτησης για το χρέος. Και, εκ των πραγμάτων, σε αυτή την κατεύθυνση θα κινείται η συμβιβαστική λύση που θα επιδιωχθεί.