Γράφει Γιάννης Κοκκινίδης 

Φτάνει τα ξημερώματα του Σαββάτου η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» στο λιμάνι του Πειραιά διασώζοντας από την «κόλαση» της Λιβύης όσους περισσότερους μπορούσε. 

Συνολικά επιβιβάστηκαν 186 πολίτες εκ των οποίων 77 (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της Πρεσβείας) είναι από Ελλάδα, 78 από Κίνα, 10 από Ην. Βασίλειο, 12 από Κύπρο, 7 από Βέλγιο, 1 από Αλβανία και 1 από Ρωσία. 

Η ολοκλήρωση της αποστολής δείχνει την ετοιμότητα των ελληνικών δυνάμεων καθώς πρόκειται για μία πολύ δύσκολη αποστολή σε εμπόλεμη ζώνη όπου απαιτείται χειρισμός... ρολογιού ακριβείας. Σε όλη τη διάρκεια της αποστολής υπήρξε άριστη συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες άλλων χωρών για να διασωθούν και πολίτες άλλων κρατών.

Η όλη επιχείρηση ανέδειξε τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή αλλά και τις παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει σε διπλωματικό και ανθρωπιστικό επίπεδο.

Η απόφαση

Η απόφαση να διεξαχθεί επιχείρηση εκκένωσης Ελλήνων και αλλοδαπών από την Τρίπολη της Λιβύη πάρθηκε τις πρωινές ώρες της περασμένης Τετάρτης όταν διαπιστώθηκε ότι κινδυνεύει άμεσα η ζωή των συμπατριωτών μας. Λόγω της ανεξέλικτης κατάστασης εκεί και της πρόσφατης τραγωδίας με το αεροσκάφος των Μαλαισινιακών αερογραμμών στην Ουκρανία, αποφασίστηκε η εκκένωση να μην γίνει με αεροπορικώς αλλά με πολεμικό πλοίο.  

Αμέσως δόθηκε η εντολή να τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα μία φρεγάτα του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Το απόγευμα της ίδιας μέρας ήταν έτοιμη να αποπλεύσει από το ναύσταθμος της Σαλαμίνας η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ»

Στο πλοίο, το οποίο διαθέτει και οργανικό ελικόπτερο, αποφασίστηκε να βρίσκεται  ο Διοικητής της 2ης Μοίρας Φρεγατών (ΔΜΦΓ 2) καθώς και κατάλληλα εξοπλισμένη ομάδα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ).

Η διάσωση

Έπειται από πλου 27 περίπου ωρών (650 ν.μ) η φρεγάτα «ΣΑΛΑΜΙΣ» κατέπλευσε στο λιμάνι  της Τρίπολης Λιβύης, χτες στις 20.30

Άμεσα η ομάδα της Δύναμης Υποβρυχίων Καταστροφών ασφάλισε περιμετρικά κατάλληλο χώρο στο λιμένα προκειμένου να εγκατασταθεί εκεί από το προσωπικό της φρεγάτας, ο σταθμός επιβιβάσεως. Η φρεγάτα παρέμενε σε ασφαλή κατά το δυνατόν, απόσταση κοντά στο λιμένα και η επιβίβαση των πολιτών έγινε από φουσκωτές λέμβους του λιβυκού ναυτικού.

Λόγω του μεγάλου ύψους κύματος δεν κατέστη δυνατή η μεταφορά του συνόλου των πολιτών με τις λέμβους και για το λόγο αυτό η μεταφορά συνεχίστηκε με δύο λιβυκά ρυμουλκά. Η ομάδα της ΔΥΚ με ειδικά εξοπλισμένο πλωτό συνόδευε τις λέμβους και τα ρυμουλκά κατά τη διάρκεια των δρομολογίων από την ξηρά στο πλοίο.

Παράλληλα, η φρεγάτα ΣΑΛΑΜΙΣ τηρούσε όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ετοιμότητας και ασφαλείας για την προστασία των πολιτών και την αντιμετώπιση οιαδήποτε απειλής. Η όλη κίνηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία βραδινές ώρες της ίδιας ημέρας. 

Επιβιβάστηκαν συνολικά 186 πολίτες εκ των οποίων 77 (συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της Πρεσβείας) είναι από Ελλάδα, 78 από Κίνα, 10 από Ην. Βασίλειο, 12 από Κύπρο, 7 από Βέλγιο, 1 από Αλβανία και 1 από Ρωσία. 

Στη συνέχεια η  φρεγάτα απέπλευσε και κινείται  προς το λιμένα Πειραιά, όπου αναμένεται να καταπλεύσει τις πρωινές ώρες αύριο.