Νέα αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού στη Λιβύη για τον απεγκλωβισμό 1.000 Kινέζων από την κόλαση

Νέα αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού στη Λιβύη για τον απεγκλωβισμό 1.000 Kινέζων από την κόλαση

Στο στάδιο του σχεδιασμού βρίσκεται  αυτή τη στιγμή το Πεκίνο, προκειμένου να δράσει άμεσα για τον απεγκλωβισμό 1.000 και πλέον Kινέζων, που μέχρι πρότινος δούλευαν στη Λιβύη.  Ήδη η πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα ζήτησε, πριν από δύο μέρες, βοήθεια από την Αθήνα και συγκεκριμένα από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να τους προταθούν λύσεις.

Το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Θαλασσίων Μεταφορών του ΓΕΕΘΑ έστειλε στην κινέζικη πρεσβεία μία λίστα με επιβατηγά πλοία που είναι πρόθυμα να ναυλωθούν και να πάνε στη Λιβύη. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρεσβεία της Κίνας στην Αθήνα ακόμα δεν έχει έρθει σε συμφωνία με κάποια ναυτιλιακή εταιρία για την ενοικίαση κάποιου μεγάλου πλοίου.

Στο μεταξύ το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέσει μία φρεγάτα η οποία και θα συνοδεύσει το επιβατηγό πλοίο στο λιμάνι της Λιβύης παρέχοντας συνεχώς προστασίας.  Και στη φρεγάτα αυτή αναμένεται να επιβαίνει ομάδα της Διοικήσεως Υποβρυχίων Καταστροφών. Να θυμίσουμε ότι το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Θαλασσίων Μεταφορών είχε επιληφθεί και το 2011 για την επιτυχή διαφυγή 13.000 κινέζων επίσης από τη Λιβύη.

Το επιβατηγό πλοίο αναμένεται να μεταφέρει τους 1.000 κινέζους στην Κρήτη και από εκεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους αεροπορικώς.Το αρχικό αίτημα για παροχή βοήθειας έγινε προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλο σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του ο πρέσβης της Κίνας στην Αθήνα.

Να σημειωθεί ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου δρομολογήθηκε η υλοποίηση της πολιτικής απόφασης που έχει παρθεί για διακρατική συνεργασία στον τομέα των στρατηγικών θαλάσσιων μεταφορών.

Γ. Κοκ.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Ενημερωθείτε πρώτοι για τα τελευταία νέα, αποκλειστικά ρεπορταζ και ειδήσεις απο όλο τον κόσμο